Skip to content

Κ. Μητσοτάκης σε νέους: Να καταλάβει η γενιά σας ότι με τη μαύρη εργασία χάνει λεφτά και ότι οι επενδύσεις στο τέλος αποδίδουν

Στη σημασία του «ατομικού κουμπαρά» ως κίνητρο της νέας γενιάς για να αποφύγει να εργαστεί στη γκρίζα οικονομία, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χθεσινή του συνάντηση με νέους στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.

του Χρήστου Γαβαλά

«Σήμερα με το σύστημα το οποίο έχουμε στην διάθεσή μας ο κάθε νέος ο οποίος θα εργάζεται έστω και μια ώρα ανασφάλιστος, θα γνωρίζει ότι χάνει εισφορές οι οποίες θα του επιτρέψουν να έχει μια επικουρική σύνταξη πολύ καλύτερη από αυτή που θα είχε», είπε περιγραμματικά και επεξηγηματικά ο πρωθυπουργός θέλοντας να υπογραμμίσει τον «πυρήνα» της μεταρρύθμισης, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι στην αρχή τα ποσά θα φαίνονται μικρά αλλά μετά από κάποιο διάστημα θα είναι πολύ μεγαλύτερα, με τις βασικές εισφορές να είναι ουσιαστικά εγγυημένες.

Όπως επιπρόσθετα σημείωσε, όλα τα ασφαλιστικά συστήματα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι οι εργαζόμενοι διαρκώς μειώνονται και υπάρχουν λιγότεροι αναδιανεμητικοί πόροι.

Το νέο σύστημα γεννά πόρους οι οποίοι ανήκουν στους ίδιους τους ασφαλισμένους, κάτι που έχει ένα μεταβατικό κόστος το οποίο -όμως επισήμανε- το κράτος είναι διατεθειμένο να αναλάβει.

Βεβαίως, έχει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό το πλαίσιο να δοθεί έμφαση και στην εμπέδωση επενδυτικής συνείδησης, καθώς αυτά τα χρήματα θα επενδύονται στις αγορές και συνεπώς το κράτος θα παρέχει και ένα δίωρο σεμινάριο για όσους δεν έχουν τέτοιες γνώσεις.

«Η επενδυτική συνείδηση και η εκπαίδευση γύρω από αυτά τα θέματα, κακό δεν κάνει. Είναι διαδικασία εκμάθησης και διαχείρισης της μεταβλητότητας των αγορών. Έχεις τη δυνατότητα να δεις το μακρύ ορίζοντα. Σε βάθος χρόνου οι αποδόσεις των μετοχών είναι θετικές, άσχετα αν οι αγορές περνούν πάντα διακυμάνσεις», ήταν τα λόγια του κ. Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον πρωθυπουργό και στην έννοια της ψηφιακής διαφάνειας, τονίζοντας πως υπάρχουν πλέον οι δυνατότητες «να έχουμε ψηφιακές πλατφόρμες και να μπορούμε να παρέχουμε την real time πληροφόρηση η οποία στην αρχή θα έχει εκπαιδευτική διαδικασία».

«Είναι σημαντικό πού πάνε τα χρήματα αυτά, είναι κεφάλαιο το οποίο μπορεί να επενδυθεί πίσω στην ελληνική οικονομία. Τα ασφαλιστικά ταμεία στο εξωτερικό έχουν τεράστια τεχνογνωσία εκπαίδευσης. Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να πρέπει να καλύψουμε με κρατικούς πόρους απώλειες από το ταμείο», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Διασαφήνισε βεβαίως ο κ. Μητσοτάκης ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί ένα τέτοιο σύστημα να έχει εφαρμογή στην κύρια ασφάλιση» και πως η αρχή γίνεται με την επικουρική.

Από 1η Ιανουαρίου του 2023 το σύστημα θα ανοίξει για όλους όσοι είναι κάτω των 35 και όπως τόνισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «είμαι περίεργος να δω πόσοι θα μπουν». 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *