Skip to content

Κυβερνοέγκλημα: Η μεγαλύτερη απειλή για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως

Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ πιο ευάλωτες. Αν δεχθούν επίθεση, 4 στις 10 δε θα μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν.

Σύμφωνα με το πρόσφατο Allianz Risk Barometer, οι κυβερνοκίνδυνοι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, καθώς αυξάνονται διαρκώς τα περιστατικά παραβίασης δεδομένων, οι επιθέσεις ransomware κ.λπ. Μάλιστα η ανάπτυξη της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης έρχεται να δώσει πιο αποτελεσματικά όπλα στους επιτιθέμενους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βελτιώνουν το λογισμικό και να εξελίσσουν τις μεθόδους τους. Από την άλλη βέβαια η Τεχνητή Νοημοσύνη αξιοποιείται και από τους τεχνικούς συνεργάτες των επιχειρήσεων επιταχύνοντας τις διαδικασίες εντοπισμού και αποκατάστασης της ζημιάς και μειώνοντας το κόστος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 το κόστος των κυβερνοεπιθέσεων για τις επιχειρήσεις έφθασε τα 8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2025 αναμένεται να φθάσει τα 10,5 τρισεκατομμύρια δολάρια! Η παραβίαση δεδομένων με το υψηλότερο κόστος σημειώθηκε στις ΗΠΑ και ανήλθε σε 5,09 εκ., ενώ το μέσο κόστος ανάκτησης δεδομένων ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Προκειμένου να επανέλθει σε καθεστώς ομαλής λειτουργίας μία επιχείρηση αφού έχει δεχθεί κυβερνοεπίθεση απαιτούνται τουλάχιστον 23 ημέρες.

Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί, χωρίς αμφιβολία, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πως οι κυβερνοεπιθέσεις δεν απειλούν μόνον τη λειτουργία των πολύ μεγάλων οργανισμών, αλλά των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, από τις πιο μεγάλες ως τις πιο μικρές, είτε λόγω απ’ ευθείας επιθέσεων είτε λόγω της διασύνδεσής τους ως πελάτες ή προμηθευτές με άλλες επιχειρήσεις που δέχονται επίθεση. Ειδικότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι πολύ πιο ευάλωτες, διότι αφ’ ενός είναι λιγότερο θωρακισμένες και αφ’ ετέρου, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, αν δεχθούν επίθεση, 4 στις 10 δε θα μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν. Και οι πιθανότητες να δεχθούν επίθεση δυστυχώς είναι μεγάλες, καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 43% του συνόλου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ως εκ τούτου είναι κρίσιμης σημασίας η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση των επιχειρήσεων αυτών για την αναγκαιότητα της ασφαλιστικής κάλυψης έναντι κυβερνοκινδύνων. Μία κάλυψη η οποία λειτουργεί σε πολλά επίπεδα, όπως περιέγραψε η κυρία Άννυ Τρύφων, αντιπρόεδρος και CEO της Designia Insurance Brokers, κατά την εισήγησή της στο 7ο Insurtech conference, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Το πρώτο επίπεδο είναι η πρόληψη, η εκπαίδευση των στελεχών μίας επιχείρησης ώστε αυτά να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένοι και να συμπεριφέρονται ανάλογα, ενεργοποιώντας παράλληλα τα τεχνολογικά εργαλεία που θα προσφέρουν την καλύτερη δυνατή θωράκιση της επιχείρησης.

Το δεύτερο επίπεδο είναι η αποτελεσματική διαχείριση του περιστατικού, εφόσον αυτό προκύψει, μία ιδιαίτερα σύνθετη διαδικασία, η οποία απαιτεί τη συνεργασία τεχνικών, δικηγόρων, διαπραγματευτών, επικοινωνιολόγων και φυσικά του ασφαλιστικού συμβούλου, ο οποίος θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή τόσο με τους ειδικούς όσο και με τον πελάτη του, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν η ζημιά.

Τέλος το τρίτο επίπεδο είναι βέβαια η αποζημίωση τόσο για το κόστος αποκατάστασης της ζημιάς όσο και για την απώλεια κερδών που έχει υποστεί η επιχείρηση κατά το διάστημα που μεσολάβησε από την κυβερνοεπίθεση, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά της.

Κλείνοντας, αξίζει να τονίσουμε πως με δεδομένες τις ταχύτατες εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα, τα είδη και οι μορφές των κυβερνοεπιθέσεων αλλάζουν διαρκώς, οπότε είναι απαραίτητο ο κάθε broker ή ασφαλιστικός πράκτορας που δραστηριοποιείται στην κάλυψη του συγκεκριμένου κινδύνου να ενημερώνεται συνεχώς και με τη σειρά του να κρατά ενημερωμένους τους πελάτες του, ώστε να προστατεύουν επαρκώς τη λειτουργία της επιχείρησής τους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *