Skip to content

Κοντά σε συμφωνία ΕΤΕ με CVC αλλά ψάχνουν μικρές λεπτομέρειες

Yπάρχουν μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να δυσκολεύουν την τελική συμφωνία της CVC με την ΕΤΕ για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Στελέχη του επενδυτικού ομίλου, ο οποίος είναι βασικός μέτοχος στις μεγαλύτερες ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα, αναζητούν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία εάν η απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής μπορεί να παραβιάσει την αρχή της δεσπόζουσας θέσης που αποτελεί βασική αρχή της ιδρυτικής συνθήκης της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, εάν η απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής σε συνδυασμό με τα ποσοστά του ομίλου σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές καθιστούν δυσχερή τον ανταγωνισμό με άλλους ασφαλιστικούς ομίλους σε ό,τι αφορά τις τιμολογήσεις υπηρεσιών υγείας και εάν τελικά οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν μετά την πιθανή εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής να μη δυσκολεύουν τον ανταγωνισμό. Την ίδια ακριβώς εξέταση κάνουν από την άλλη πλευρά οι υπηρεσίες των μεγάλων ανταγωνιστών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Επίσης, η συμφωνία μεταξύ ΕΤΕ και CVC εξετάζει αυτή την περίοδο τους όρους και του bancassurance το οποίο συνεισφέρει περίπου 40-50% επί της συνολικής παραγωγής της ασφαλιστικής. Το πρόβλημα με το bancassurance είναι πως θα διαμορφωθούν οι ‘σταυροειδείς πωλήσεις’ (cross sales), οι αμοιβές των τραπεζο-υπαλλήλων για τις πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων αλλά και το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του τραπεζικού προσωπικού (λόγω εθελουσίας εξόδου) που θα πλήξει και την παραγωγή. Για όλα τα ανωτέρω ζητήματα θα υπάρξουν ρήτρες και δικλείδες ασφαλείας στα αρνητικά σενάρια αλλά και στα τρέχοντα σενάρια.

Καλή η πορεία της Εθνικής Ασφαλιστικής στο 9μηνο

Όπως είχαμε γράψει στο Underwriter, λειτουργική κερδοφορία που θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ θα παρουσιάσει η Εθνική Ασφαλιστική στο 9μηνο. Ο κλάδος υγείας κινείται μεν ανοδικά σε όρους παραγωγής, αλλά στο γ’ τρίμηνο και από τις αρχές Οκτωβρίου έχει επηρεαστεί από τις υγειονομικές εξελίξεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το τίμημα που προσέφερε η CVC υπολογίστηκαν οι μέσες κερδοφορίες της Εθνικής Ασφαλιστικής κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας (2014-2019) ενώ ουσιαστικά το 2020 θα είναι ως μη γενόμενη χρονιά και αφετηρία για 2021.

Πάντως σε ό,τι αφορά τον κλάδο υγείας, η CVC προτίθεται να διατηρήσει τα επιτυχημένα και κερδοφόρα προϊόντα υγείας της Εθνικής Ασφαλιστικής (δηλαδή τα περισσότερα από τα FULL), αλλά προτίθεται να προσφέρει και δικά της προϊόντα προσαρμοσμένα στις συνθήκες και στα εισοδήματα που θα διαμορφωθούν.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *