Skip to content

Θετικά σημεία αλλά και προβληματισμοί από την ετήσια έκθεση παραγωγής

Αφορμή για προβληματισμό παρουσιάζουν κάποια στοιχεία από την πρόσφατη ετήσια έκθεση παραγωγής (επισυνάπτεται) της ασφαλιστικής αγοράς για το 2019, που δημοσίευσε, όπως κάθε χρόνο, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Στους σχετικούς πίνακες παρατηρούμε τα εξής:

Το 2019 τα ατομικά συμβόλαια ασφάλειας ζωής είχαν συνολική παραγωγή 811 εκ ευρώ (το 1/3 του συνόλου της ασφαλιστικής παραγωγής κλάδου ζωής), εκ των οποίων τα 511 εκ (ποσοστό 63%) είναι νέα παραγωγή και τα υπόλοιπα 300 εκ ευρώ, ανανεώσεις.

Άρα η αύξηση 17% της συνολικής παραγωγής στις ατομικές ασφαλίσεις ζωής, οφείλεται σε σημαντικό ποσοστό στην εντυπωσιακή αύξηση νέων εργασιών. 

Γιατί ωστόσο είναι τόσο λίγες, αναλογικά, οι παλαιές εργασίες;

Το 2018, η παραγωγή του κλάδου υγείας για παράδειγμα, ήταν συνολικά 611 εκ ευρώ, εκ των οποίων  η νέα παραγωγή ήταν 54 εκ ευρώ, ποσοστό περί 9% επί του συνόλου. Ένα σχετικά φυσιολογικό ποσοστό αύξησης νέων εργασιών από έτος σε έτος.

Πώς γίνεται λοιπόν ξαφνικά σε μια χρονιά η νέα παραγωγή ατομικών συμβολαίων ζωής να αποτελεί το 63% σχεδόν του συνόλου της παραγωγής στα συμβόλαια ζωής; Χάθηκε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της παλαιάς παραγωγής;

Μήπως αυτή συνδέεται με την αύξηση παραγωγής, σε τόσο μεγάλο βαθμό, των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών αποκλειστικής συνεργασίας; Τα αποκλειστικά δίκτυα  το 2018 είχαν παραγωγή 654 εκ ευρώ και το 2019 1 δις ευρώ, δηλαδή, 350 εκ ευρώ παραπάνω.

Θα άξιζε αυτές οι ερωτήσεις να είχαν περαιτέρω ερμηνεία προκειμένου να δούμε στην πράξη αν τα νούμερα δείχνουν όντως κάτι θετικό για την περυσινή παραγωγή.

Από την άλλη, παρατηρούμε και αυτό είναι επίσης αξιοσημείωτο, ότι το πλήθος συνολικών συμβολαίων παραμένει αμετάβλητο παρά την αύξηση των νέων εργασιών(!). Δείτε την πρώτη σειρά (Ζωής) και το πλήθος συμβολαίων το 2018 (1.434.168) και το πλήθος συμβολαίων το 2019 (1.430.146):

Ταυτόχρονα, παρατηρείται και μια αύξηση στις αποζημιώσεις κατά 100 εκ ευρώ. Το νούμερο αυτό περιέχει και τις εξαγορές συμβολαίων. Θα είχε ίσως αξία να γνωρίζουμε το ποσοστό των εξαγορών ή σε κάθε περίπτωση, τη σύνθεση των αποζημιώσεων. 

Η Διαμεσολάβηση φέρνει τα νούμερα

Τον κλάδο ζωής φαίνεται ότι τον πουλά κυρίως η Διαμεσολάβηση: σε ποσοστό 56% οι αποκλειστικοί πράκτορες και σε ποσοστό 11% οι ανεξάρτητοι. Συνολικά, 2 στα 3 συμβόλαια του κλάδου ζωής στα ατομικά και 1 στα 2 στα ομαδικά, προέρχονται από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, τα αποκλειστικά δίκτυα  το 2018 είχαν παραγωγή 654 εκ ευρώ και το 2019 1 δις ευρώ – 350 εκ παραπάνω…Άρα όλη η αύξηση προήλθε από τους διαμεσολαβητές.

Αυτό αποδεικνύει φυσικά την αξία της διαμεσολάβησης  – ωστόσο η απορία παραμένει: που πήγαν τα παλαιά συμβόλαια;

Διαβάστε εδώ: “Έρευνα στατιστικών στοιχείων ασφαλίσεων Ζωής – Σύνολο έτους 2019”

1 Comment

  1. Avatar

    Καλησπέρα σας, δεν καταλαβαίνω γιατί αναρωτιέστε… η αγορά δεν θέλει τα παλιά καλά συμβόλαια και τα αλλάζει με τη βοήθεια όλων των συμμετεχόντων με τα νέα ετησίως ανανεούμενα.
    Εκεί που είναι και καλές οι αμοιβές και τα bonus! Μετά λέτε γιατί σας θεωρεί ο κόσμος αναξιόπιστους!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *