Skip to content

Ο παραλογισμός με τον ΕΝΦΙΑ

/editorial

«Ξεύρεις την γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα και κοκκινίζει η σταφυλή και θάλλει η ελαία;
Ω! δεν την αγνοεί κανείς, είναι η γη η Ελληνίς…»
*

Την περασμένη Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την περίφημη έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ σε όσα σπίτια είναι ασφαλισμένα.  

Πολλοί ιδιοκτήτες ωστόσο κατείχαν ασφαλιστήρια που δεν τηρούσαν τις προϋποθέσεις με αποτέλεσμα η αίτησή τους να απορριφθεί. 

Σχεδόν ταυτόχρονα δεκάδες ενημερωτικές και άλλες ιστοσελίδες, γέμισαν με τίτλους: «ΕΝΦΙΑ: Γιατί χάνουν την έκπτωση χιλιάδες ασφαλισμένοι ιδιοκτήτες», «Έκπτωση ΕΝΦΙΑ: Ο «κρυφός» κόφτης για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων», «ΠΟΜΙΔΑ: Όχι στις εξαιρέσεις από την έκπτωση 10%», «Ψυχρολουσία με τον ΕΝΦΙΑ – Ποιοι χάνουν την έκπτωση» κ.α.  Στις τηλεοράσεις, η είδηση ξεκίνησε να αναλύεται από τις πρωινές ζώνες και η παρουσίαση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ – σε πολλές περιπτώσεις το νέο της απώλειας της έκπτωσης «παίχτηκε» και το Σαββατοκύριακο. 

Παράλληλα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν σχετικές διαμαρτυρίες, και μάλιστα πολλές από αυτές προέρχονταν από ανθρώπους της ασφαλιστικής αγοράς.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι:

Μήνες τώρα δεν ήταν γνωστές οι προϋποθέσεις του νόμου για την χορήγηση της έκπτωσης; Ότι δηλαδή τα σπίτια θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα εδώ και ένα χρόνο για φωτιά, σεισμό και πλημμύρα; Ότι το ασφαλισμένο κεφάλαιο δεν θα πρέπει να πέφτει κάτω από 1000 ευρώ το τμ; (900 ευρώ για φέτος). Δεν έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος ενώ πολύ πριν είχε τεθεί σε διαβούλευση; 

Και καλά οι δημοσιογράφοι, είναι γνωστό ότι ευκαιρία ψάχνουν να τραβήξουν την προσοχή. Οι πολίτες από την άλλη, δικαίως να μην πρόσεξαν τις λεπτομέρειες, να μην θυμούνται τους όρους του συμβολαίου τους, να μην κατάλαβαν πώς και τι. Οι Ασφαλιστικοί τους Σύμβουλοι όμως; Αυτοί οι ίδιοι που τους ασφάλισαν; Οι ασφαλιστικές τους εταιρείες; Μήπως θα έπρεπε όλες να είχαν ενημερώσει συλλογικά τους ασφαλισμένους τους, είτε μέσω μέηλ, είτε ακόμη και με επιστολή, ποιους αφορά η έκπτωση και τι προϋποθέσεις ισχύουν;

Είναι γεγονός ότι χρόνος για να αλλάξουν όσα ασφαλιστήρια συμβόλαια δεν πληρούσαν τους όρους δεν υπήρξε αρκετός. Επίσης, προτάσεις που είχε υποβάλλει το ΕΕΑ για να δικαιούνται έκπτωση όσοι ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν να έχουν κάποιες καλύψεις λόγω άρνησης των ασφαλιστικών, δεν έγιναν δεκτές. Ο νόμος ψηφίστηκε με συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την παροχή της έκπτωσης και δεν μπορεί να τροποποιηθεί ούτε τόσο σύντομα, ούτε τόσο απλά.

Η ασφαλιστική αγορά όμως; Είναι δυνατόν να διαμαρτύρεται για τους όρους ενός νομοσχεδίου έξι μήνες μετά την ψήφισή του και τη στιγμή ακριβώς που ξεκινά η υλοποίησή του; 

Είναι δυνατόν 60 μέρες πριν την έκδοση και την αποστολή του ΕΝΦΙΑ στους πολίτες όλης της χώρας να ζητείται – από ειδικούς και μη – να…σταματήσει η πολιτεία τη διαδικασία, να αλλάξει τις προθεσμίες (προθεσμία υποβολής αίτησης η 22η Φεβρουαρίου), να δώσει (πόσο;) χρόνο στους πολίτες που θέλουν να προσθέσουν την κάλυψη πλημμύρας, κατόπιν να ζητήσει από τις ασφαλιστικές να στείλουν ξανά όλα τα στοιχεία όλων των ασφαλισμένων στην ΑΑΔΕ και μετά να ξαναρχίσει εκ νέου τη διαδικασία αιτήσεων; (αναγκάζοντας και αυτούς που δεν είχαν θέμα να ξανακάνουν την ίδια διαδικασία); Ώστε να ανατραπεί επ’ αόριστο όλη η διαδικασία έκδοσης ενός από τους πιο σημαντικούς φόρους της χώρας; Επειδή ο κόσμος «δεν κατάλαβε;» Ή γιατί η ασφαλιστική αγορά δεν φρόντισε να καταλάβει;  Τώρα το θυμήθηκαν ότι το ασφαλιστήριο έχει κατώτατο όριο κεφαλαίου και προϋπόθεση ασφάλισης και έναντι πλημμύρας;

Ανεξαρτήτως… ορόφου;

*Πρώτη στροφή του ποιήματος «Η γη της Ελλάδος» που έγραψε πριν από έναν αιώνα ο Αγγελος Βλάχος (ποιητής, διπλωμάτης και πολιτικός)

1 Comment

  1. Avatar

    Αγαπητέ συντάκτη καλησπέρα
    Έχεις απόλυτο δίκιο στα σχόλιά σου, ο μόνος αιφνιδιασμός αποτελεί ο συνυπολογισμός των βοηθητικών χώρων στα τετραγωνικά μέτρα κάτι που αφήνει έξω πολύ κόσμο λόγω του ότι έχουν ασφαλίσει μόνο τους κύριους χώρους των κατοικιών τους. Αυτό από ότι θυμάμαι προσωπικά δεν συμπεριλήφθηκε στην διαβούλευση του νόμου.
    Καλή συνέχεια και συγχαρητήρια για την πάντα πολύ επίκαιρη και χρήσιμη ύλη της σελίδας σας


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *