Skip to content

Η Διαμεσολάβηση πρέπει να συστρατευθεί. Έρχονται τεράστιες αλλαγές

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων στο Underwriter.gr η Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος*, Δήμητρα Λύχρου.

Ασφαλίστρια από… σόι, μιας και η οικογένεια της έχει δεκαετίες ολόκληρες πρακτορείο στο κέντρο της Αθήνας (υπεύθυνη πλέον η ίδια), η Δήμητρα Λύχρου ξέρει όσο κανένας άλλος – εκτός από το στενό φίλο και σύμμαχο στα συνδικαλιστικά, Δημ. Γαβαλάκη – τα νομικά και τεχνικά θέματα του επαγγέλματος, μιας και δραστηριοποιείται στην πρώτη γραμμή χρόνια τώρα. Διαβάστε τι έχει να πει για τις αθέμιτες πρακτικές των εταιρειών, για το καυτό θέμα του περιορισμού ή/και κατάργησης των προμηθειών που αφορούν προώθηση χρηματοοικονομικών προϊόντων, αλλά και για το μέλλον των Σωματείων της Διαμεσολάβησης.

Ήτανε μία φροντισμένη και πετυχημένη διοργάνωση αυτή που παρακολουθήσαμε, ενώ ήταν φανερό ότι είχε πολύ δουλειά πίσω της. Εσείς που ανήκετε στους διοργανωτές πείτε μας πώς γεννήθηκε η ιδέα και πόσο χρόνο πήρε η προετοιμασία και υλοποίηση της.

Η ιδέα γεννήθηκε από την ανάγκη να ξεκινήσουμε και πάλι την φυσική επαφή με τα μέλη μας μετά τη διακοπή ετών λόγω της πανδημίας. Η εκδήλωση ξεκίνησε να σχεδιάζεται από τον Ιανουάριο. Στην πορεία μοιραστήκαμε την ιδέα με το Επαγγελματικό  Επιμελητήριο Αθηνών προκειμένου να περιβληθεί από μία μεγαλύτερη ομπρέλα κύρους για την προβολή  του θέματος και την ενημέρωση όλων των διαμεσολαβητών. Όπως εξελισσόταν όλο το πρότζεκτ, ήρθε και η σκέψη να γίνει μία κοινή εκδήλωση που να ενώσει πράκτορες, μεσίτες και συντονιστές. Και να είναι μεγάλη, να μπορέσουμε να έχουμε και επιλεγμένους εκπροσώπους  από πλευράς πολιτείας και κυρίως τους CEO που θα επιλέξουμε από τις εταιρείες. Η διάθεσή μας όσον αφορά τις εταιρείες ήταν να συμμετέχουν  και πολυεθνικές και ελληνικές , μεγαλύτερου και μικρότερου μεγέθους.

Ποιος ήταν ο ο τελικός στόχος της διοργάνωσης;

Να αναδείξουμε τα θέματα που μας απασχολούν και να τα μοιραστούμε και με την πολιτεία στο μέτρο που η λύση τους την αφορά . Ακόμη, να ανταλλάξουμε σκέψεις με τις εταιρείες για το πώς μπορούν να διορθωθούν κάποια πράγματα που έρχονται και από μηνύματα μελών μας και τα αντιμετωπίζουμε έτσι και αλλιώς στην καθημερινότητα. Σχεδιάστηκαν οι ερωτήσεις από κοινού από τους τρεις προέδρους και με βοήθεια και από τα Διοικητικά Συμβούλια μας. Όλα αυτά τα συγκεντρώσαμε , τα χωρίσαμε σε δύο ενότητες, αποφασίσαμε ποιος θα ρωτήσει τι και ποιον, για να έχει μία ουσιαστική απόδοση η απάντηση και έτσι προχωρήσαμε.

Αυτό δείχνει ότι μετά και μεταξύ σας συνεργαστήκατε καλά πάντως.

Συνεργαστήκαμε άψογα, όχι απλώς καλά. Όσον αφορά τις εντυπώσεις και το αποτέλεσμα όλοι νομίζω μείναμε ευχαριστημένοι αν και  θα θέλαμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή διαμεσολαβητών γιατί και το είχαμε επικοινωνήσει όπως έπρεπε και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικά  τα θέματα που θίξαμε.

Δηλαδή, τους ενδιαφέρουν και τους αφορούν σίγουρα. Θα προτιμούσα να είναι γεμάτο το αμφιθέατρο από διαμεσολαβητές και ας ήταν λιγότεροι οι εκπρόσωποι και τα στελέχη των εταιρειών που μας τίμησαν. Όμως  αυτό που μου μένει εμένα είναι ότι είναι μία πολύ καλή πρώτη εκδήλωση. Πολύ καλή. Δηλαδή αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό θα είναι η αρχή. Δηλαδή, αυτό πρέπει να έχει συνέχεια για να μπορεί να έχει και αποτέλεσμα.

Εννοείτε η όχληση προς τις εταιρείες και τους πολιτικούς;

Ναι, ναι. Και προς την πολιτεία και προς τις εταιρείες. Γιατί αν με ρωτήσεις, δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές όλες οι απαντήσεις ούτε της μίας ούτε της άλλη πλευράς. Γιατί δεν απάντησαν παρά μόνο στα πιο ανώδυνα. Πχ για την τεχνητή νοημοσύνη. Παρόλο που εύκολα συγκεντρώνεται ένα χειροκρότημα όταν τα πράγματα χαϊδεύουν τα αυτιά, επί της ουσίας δεν απαντήθηκαν σοβαρά ερωτήματα, όπως σε θέματα κατοχύρωσης χαρτοφυλακίων , αυξήσεων ασφαλίστρων , ανταγωνισμού  και υποχρεωτικών ασφαλίσεων.

Δεν είχαν προετοιμάσει τις απαντήσεις τους οι εταιρείες;

Οι εταιρίες όχι, δεν ζήτησαν να μάθουν κάτι εκ των προτέρων. Οι απαντήσεις όλων ήταν φυσικές και απροσχεδίαστες.  Οι πολιτικοί ζήτησαν, ως συνήθως θα έλεγα,  να σταλούν οι ερωτήσεις για να προετοιμαστούν.

Τι θέλατε να ειπωθεί για τον αθέμιτο ανταγωνισμό;

Έχουμε συγκεκριμενοποιήσει και κατατάξει διάφορες πρακτικές, που δεν είναι όλες αθέμιτες. Κάποιες είναι στα όρια, κάποιες δεν είναι θεμιτές αλλά δεν παύουν να είναι εταιρική πολιτική ανοιχτή και στα δίκτυα με τους ίδιους όρους, υπάρχουν όμως και πρακτικές που πραγματικά είναι έξω εντελώς από το νόμο.

Στην εκδήλωση είπατε ότι τα Σωματεία ετοιμάζουν κάποια δράση. Ποια είναι αυτή;

Τις εκτός νόμου πρακτικές τις έχουμε ενσωματώσει σε επιστολές που θα απευθυνθούν σε συγκεκριμένες εταιρείες. Στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση και συζήτηση με την κάθε εταιρεία, σε καλό κλίμα πάντα απο πλευράς μας , η οποία ελπίζουμε ότι θα έχει και κάποιο αποτέλεσμα. Αυτό θα το κάνουμε ως ΕΑΔΕ. Θα το κάνουμε δηλαδή οι μεσίτες, οι πράκτορες και οι συντονιστές , γιατί μας αφορά όλους . Και θα το κάνουμε πολύ σύντομα.

Ακούγεται ότι θα γίνουν και διάφορες ανακατατάξεις στα σωματεία, υπάρχει μία κινητικότητα. Γιατί έλειπαν Σωματεία από μια τόσο μεγάλη εκδήλωση των Διαμεσολαβητών; Έλειπαν ας πούμε ΠΣΑΣ και ΠΟΑΔ. Τι γίνεται;

Θα σας πω. Πρώτα απ’ όλα το καταστατικό της ΕΑΔΕ έχει λήξει στις 19 Μαρτίου και ετοιμάζεται η ανανέωσή του , την οποία θα την δείτε ίσως και μέσα στο μήνα. Στο νέο καταστατικό της ΕΑΔΕ διευρύνεται η συμμετοχή και  μετέχουν όσα σωματεία πληρούν τις προϋποθέσεις και εκπροσωπούν τις τρεις κατηγορίες της διαμεσολάβησης. Αυτό είναι απαραίτητο  γιατί θεωρούμε ότι είναι δημοκρατικό και μ’ αυτό τον τρόπο εκφράζεται συνολικά η διαμεσολάβηση. Όσοι δεν επιθυμούν τη διεύρυνση, αναγκαστικά μένουν εκτός. Η νέα ισχυρή  ΕΑΔΕ θα συμπεριλαμβάνει την ΕΕΑΕ  τον ΣΕΜΑ, την ΕΣΑΠΕ, και όποιο  Σωματείο πληροί τις προϋποθέσεις και επιθυμεί  να συμμετάσχει .

Ο ΠΣΑΣ θα είναι μέλος της νέας ΕΑΔΕ;

Ο ΠΣΑΣ, είναι ένα σωματείο που όπως αναφέρεται στο καταστατικό του εκπροσωπεί τους Ασφαλιστικούς Σύμβουλους , που σύμφωνα με τον νόμο  δεν υπάρχουν πια, ως κατηγορία διαμεσολάβησης. Η ΕΑΔΕ είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τον νόμο και να δεχτεί σωματεία με καθαρή ταυτότητα.

Τώρα μπαίνει ένας καινούργιος διαμεσολαβητής στο επάγγελμα. Πού θα πάει να γραφτεί;

Στον αντίστοιχο τοπικό σύλλογο της κατηγορίας στην οποία ανήκει . Η Αθήνα και η Αττική ευρύτερα ,που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ασφαλιστικών πρακτόρων έχει δύο Συλλόγους που υποδέχονται τους πράκτορες , και που συνεργάζονται αρμονικά , έχοντας συνυπογράψει  μνημόνιο συνεργασίας. Την ΕΕΑΕ και τον ΣΠΑΤΕ.  Εμάς μας ενδιαφέρει ο νέος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής να καταλαβαίνει την ανάγκη να συμμετέχει και να προσφέρει στο επάγγελμα , μέσα από την συμμετοχή του , γιατί με αυτό τον τρόπο προστατεύει και την ύπαρξή του και την πορεία του στο μέλλον.

Είσαι ευχαριστημένη από τη συμμετοχή των διαμεσολαβητών στα σωματεία; Εσείς προσωπικά δραστηριοποιήστε σταθερά πάρα πολλά χρόνια, έχετε δουλέψει πολύ.

Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένη. Επειδή  αναζητούμε την αιτία, όχι της μη συμμετοχής, γιατί συμμετοχή έχουμε, τουλάχιστον η δική μας η Ένωση είναι ένα μεγάλο σωματείο. Δεν βλέπουμε όμως να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά. Δηλαδή, κάνουμε μία τέτοια μεγάλη εκδήλωση με πολύ σημαντικά θέματα και βλέπεις ότι υπάρχει μία χαλαρότητα στην ανταπόκριση. Θα θέλαμε οι συνάδελφοι να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή και κυρίως με φυσική παρουσία. Τα κοινά και σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουμε απαιτούν συνεχή εγρήγορση και δεν λύνονται χωρίς συστράτευση και συμμετοχή όλων. Οι τεράστιες αλλαγές έρχονται, η αγορά μας αναδιοργανώνεται , οι απαιτήσεις πολλαπλασιάζονται.  Η αδιαφορία δεν έχει θέση στη δουλειά μας και οι σύλλογοι δεν μπορούν να είναι μπροστά από τις εξελίξεις αν δεν πλαισιώνονται και υποστηρίζονται από τα μέλη τους.

Πείτε μας τι είναι το RIS και γιατί θα πρέπει να μας απασχολεί;

Το RIS είναι η στρατηγική που κατατείνει στον περιορισμό ή την εξαφάνιση των προμηθειών από τα χρηματοοικονομικά. Ξεκίνησε από την προσπάθεια να ελεγχθούν μεμονωμένα περιστατικά κακής πρακτικής σε χώρες της Ευρώπης και απλώνεται σήμερα καθολικά, δημιουργώντας προβληματισμό και ερωτηματικά. Έτσι κι αλλιώς εμείς σαν ΕΑΔΕ, με την συμμετοχή μας στο ΒΙPΑR, παρακολουθούμε το θέμα ,επικοινωνούμε με τους ευρωβουλευτές, ερωτώμεθα,  απαντάμε, συμμετέχουμε. Γιατί αυτό θα πάει σε μάκρος. Δηλαδή έχουμε καμιά διετία ίσως μπροστά για να δούμε αν, πώς, και πού θα καταλήξει. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Και μπορεί να ξεκινάει τώρα από τα χρηματοοικονομικά, αλλά δεν σημαίνει ότι θα μείνουν στο απυρόβλητο και οι υπόλοιποι κλάδοι. Είναι ίσως  πρώιμο αυτό που λέω. Αλλά όταν όλα κατατείνουν  στην προστασία του καταναλωτή δεν μπορείς να το αποκλείσεις. Δηλαδή, όταν εγώ σου κάνω μία πρόταση να ασφαλίσεις το σπίτι σου σε κάποια εταιρεία, γιατί αυτό είναι το καλύτερο κατ’ εμέ πρόγραμμα, πρέπει να μπορώ να τεκμηριώσω ότι η πρόταση αυτή δεν εξαρτάται από την προμήθεια που έχω από την συγκεκριμένη εταιρεία και δεν συγκρούεται το συμφέρον μου με το δικό σου συμφέρον.  Άρα δεν αποκλείεται να το δούμε. Βέβαια, τότε θα τεθεί το ερώτημα πώς θα δουλέψουν οι εταιρείες χωρίς δίκτυα. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά φοβάμαι ότι  το θέμα  που ανοίγει πανευρωπαϊκά, με αντικρουόμενες προτάσεις, είναι πολύ μεγάλο και σύνθετο.

*Η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος ιδρύθηκε το 1938, με έδρα την Αθήνα και μέλη της είναι οι Ασφαλιστικοί Πράκτορες αλλά και άτομα που ανήκουν σε οποιαδήποτε από τις λοιπές κατηγορίες των Διαμεσολαβούντων. Είναι ιδρυτικό μέλος της ΠΟΑΔ, και έχει ενεργή συμμετοχή στο BIPAR. Μάθετε περισσότερα και γίνετε μέλος στο enosiasfaliston.gr

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *