Skip to content

“Η ασφάλιση ούτε καν ελκυστική δεν έγινε στον μέσο πολίτη”

GreecePieria

Στην Πιερία, το νομό που συνδυάζει ατέλειωτες παραλίες με πανύψηλες βουνοκορφές, πλούσια δάση και χρυσαφένιες αμμουδιές, καταρράκτες με θαλασσινές ακτές, “ταξιδεύει” σήμερα το Underwriter.gr (κεντρική φωτό: παραλία Πλαταμώνα στους πρόποδες του Ολύμπου)

Η Πιερία ζούσε από τις βιοτεχνίες μεταποίησης και τις καπνοκαλλιέργειες, σήμερα ωστόσο αυτοί οι δύο κλάδοι “τελούν υπο εξαφάνιση”. Παράλληλα η οικονομική κρίση οδήγησε σε «λουκέτο» πολλές μικρές εμπορικές επιχειρήσεις ενώ πολλές βιοτεχνίες “μετακόμισαν” σε ξένα εδάφη. Τα νιάτα μεταναστεύουν και όλα αυτά βεβαίως επηρεάζουν και την αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης. Αυτή την περίοδο ενδιαφέρον εκδηλώνεται στο κλάδο της υγείας ενώ πολλά υποσχόμενος είναι και ο κλάδος Αστικής Ευθύνης κυρίως λόγω των πολλών τουριστικών καταλυμάτων της περιοχής.

Παραλία Σκοτίνας
Παραλία Σκοτίνας

Έλενα Ερμείδου

Ο Νομός Πιερίας με πρωτεύουσα την Κατερίνη βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία. Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαία φυλή και την αρχαία χώρα της Πιερίδος. Στο Νομό συναντάται το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ο Ολυμπος. Στους πρόποδες του Ολύμπου βρίσκονται οι παραλίες του Πλαταμώνα και της Λεπτοκαρυάς, η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και το Λιτόχωρο, όπως και οι τοποθεσίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος Δίον, Πύδνα, Παλιάμπελα. Απέχει περίπου 70- 80 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη.

 Στο σημερινό ρεπορτάζ του Underwriter.gr συμμετείχαν οι κ.κ. : Μιχάλης Βασιλειάδης, Υπεύθυνος Γραφείου Κατερίνης Generali Hellas, Πρόεδρος Σ.Α.ΔΙ.Π Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Πιερίας. Κατερίνα Περδίκη Ασφαλιστικός Σύμβουλος. Mavromati Insurance Guarantee – Μαυρομάτη Σταυρούλα – Insurance Advisor.

Η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα  δεν προσελκύει το μέσο πολίτη

Σχολιάζοντας την εξέλιξη του κλάδου στο Νομό, και τις προοπτικές έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα, ο κος Βασιλειάδης χαρακτηριστικά τονίζει «ξεκινώντας από το μακρινό 1990 μπορώ να θυμηθώ ότι υπήρχαν τα εξήςεταιρικά γραφεία:  Λαϊκή Ζωής (2), Ιnteramerican, International, Alice, Helvetia, Εθνική (2), Ιονική, Φοίνιξ, Ολυμπιακή Victoria, Ασπίς Πρόνοια, Αγροτική (2), Υδρόγειος, Ελληνική Πίστη, Imperia, Ευρωπαϊκή Πίστη, Αστήρ, Ελληνοβρετανική, Ιντερσαλόνικα, Διεθνής Ένωσις, Εμπορική και λίγο αργότερα, Universal, Allianz, Generalli και  αρκετά μικρά & μεγαλύτερα πρακτορεία που αριθμούσαν ίσως και πάνω από 400 παραγωγούς  Ασφαλειών».

Το 2007, όταν δημιουργήθηκε  ο Σύλλογος  Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Πιερίας-Σ.Α.ΔΙ.Π, θυμάται, ότι ήταν  εγγεγραμμένοι στο Επιμελητήριο Πιερίας  περίπου 270 ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές όλων των κατηγοριών, σύμβουλοι-συντονιστές-πράκτορες-μεσίτες  & νομικά πρόσωπα ενώ σήμερα φαίνονται γραμμένοι περίπου 140 – 150, με  20-30 από  αυτούς να  έχουν ξεκινήσει μετά το 2010..

Όλυμπος
Όλυμπος

Ενώ, συμπληρώνει υπάρχουν και οι λεγόμενοι μαύροι κωδικοί, αριθμός που δεν μπορεί να καταγραφούν, υπογραμμίζοντας ότι αυτό από μόνο του

Κατερίνη
Κατερίνη

δείχνει  συρρίκνωση τουλάχιστον στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Η εμφάνιση του bancassurance και των direct πωλήσεων έφερε μοιραία και ελάττωση του κύκλου εργασιών  συνολικά στο νόμο.

Σήμερα παρατηρεί υπάρχουν εταιρικά γραφεία μονό των: Εθνική, Allianz, Generalli, ΑΧΑ, Aγροτική, Ιντερσαλόνικα και Ευρωπαϊκή Πίστη και αρκετά μικρά πρακτορεία.

Αναφερόμενος στα επίπεδα του ανταγωνισμού εξηγεί ότι ο ανταγωνισμός σε ένα τουριστικό νόμο με 100 χιλ. περίπου ακτές  κινείται κυρίως γύρω από το φθηνό  ασφάλιστρο του αυτοκίνητου, ενώ, τονίζει εδώ κάνουν την εμφάνιση τους και οι ΕΠΥ. Ακολουθούν τα  τουριστικά  καταλύματα (ξενοδοχεία—ενοικιαζόμενα  δωμάτια)  και πιο πίσω οι ασφαλίσεις υγείας  (νοσοκομειακά & εξωνοσοκομειακα) αλλά και κάποιες κατηγορίες επαγγελματικής αστικής  ευθύνης.

Το τοπικό νοσοκομείο αντιμετωπίζει προβλήματα διαφόρων ειδών κυρίως στη στελέχωση τμημάτων ενώ μια ιδιωτική κλινική που λειτουργούσε για χρόνια έκλεισε, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη όποτε έχουν ανάγκη ιατρική περίθαλψη.

Ρέμα Ορλιάς - Άγιος Κωνσταντίνος
Ρέμα Ορλιάς στο πανέμορφο χωριό Δίον

Οι κυρίες δραστηριότητες του του Νομού ήταν η γεωργία και ο τουρισμός, αλλά, το τελευταίο διάστημα με το κλείσιμο εκατοντάδων  εμπορικών επιχειρήσεων και την συρρίκνωση  της  γεωργίας (στο παρελθόν υπήρχαν σημαντικά ποσοστά καπνοκαλλιέργειας  που πλέον δεν  υπάρχουν) έχει  αυξηθεί έντονα η ανεργία σε επίπεδα άνω του 30%, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κύματα μετανάστευσης προς την Κεντρική Ευρώπη, Γερμάνια-Αυστρία-Ελβετία  κλπ, αλλά και Αυστραλία.

Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες από το  Επιμελητήριο και Ενώσεις ξενοδόχων & ενοικιαζομένων δωματίων αλλά και από την Περιφέρεια για να δοθεί ώθηση στον τουρισμό, το μόνο τομέα που έχει προοπτικές ανάπτυξης επί του παρόντος και που θα βοηθούσε και την ιδιωτική ασφάλιση να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Στην ερώτηση αν υπάρχουν συνεργασίες (ασφαλιστικές, ασφαλιστική διαμεσολάβηση) μεταξύ νομών με μορφή κοινοπραξίας σε ότι αφορά την ασφάλιση έργων, δηλώνει χαρακτηριστικά «ξεκινώντας από το δεύτερο οι ασφαλίσεις έργων έχουν ελαττωθεί  σημαντικά και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κοινοπραξίες, ενώ σχετικά με την διαμεσολάβηση υπάρχουν σχέσεις με συλλόγους  διαμεσολαβητών όμορων νομών  (Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας)  αλλά και Κέρκυρας, λόγω προσωπικών σχέσεων.

Η παραλία της Κατερίνης
Η παραλία της Κατερίνης

Εκτός από την ασφάλιση του αυτοκίνητου, όπου πολύ συχνά οι πελάτες ενδιαφέρονται κυρίως για το ασφάλιστρο, στους  υπόλοιπους κλάδους, (υγεία-σύνταξη- σπίτι- περιουσία—αστική ευθύνη), σημαντικό ρόλο παίζει και το όνομα  της ασφαλιστικής  εταιρίας αλλά κυρίως ο άνθρωπος που βρίσκεται απέναντι τους ο οποίος θα τους εντοπίσει τις  ανάγκες, θα βρει την καλύτερη λύση για  αυτές και θα είναι  κοντά  τους  τη  στιγμή  της ζημιάς.

Οι ΕΠΥ έχουν καταφέρει να  κερδίσουν ένα μερίδιο αγοράς στον κλάδο ασφάλισης  οχημάτων  που δείχνει όμως το τελευταίο διάστημα να μηνkaterini_poli_etoimo_2 αυξάνεται, λόγω του έντονου ανταγωνισμού των τιμών.

Σχετικά με  τη διαμεσολάβηση χαρακτηριστικά λέει «είναι  ανησυχητικό να  δίνουν  εξετάσεις χιλιάδες  νέοι, και όχι μόνο και  ελάχιστοι από αυτούς  να  καταφέρνουν να  συνεχίσουν στο επάγγελμα. Το νέο φορολογικό είναι σίγουρα τροχοπέδη.

“Εν τέλει η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα  δεν έχει καταφέρει να γίνει ούτε προτεραιότητα ουτε καν ελκυστική  στο μέσο πολίτη”  καταλήγει.

Η Αστική Ευθύνη μπορεί να αναπτυχθεί στην Πιερία λόγω των τουριστικών μονάδων

Ο Νομός Πιερίας τα προηγούμενα χρόνια στήριζε την οικονομία του κυρίως στον αγροτικό τομέα, στην μεταποίηση με τις πολλές βιοτεχνίες και στον τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί ο αγροτικός τομέας και μεταποίηση δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου, καθώς μεγάλος αριθμός βιοτεχνιών έχει κλείσει και κάποιες από αυτές έχουν μετεγκατασταθεί στην Βουλγαρία και στα Σκόπια, λόγω του φτηνού εργατικού προσωπικού και του ευνοϊκότερου φορολογικού συστήματος, δηλώνει η κα Περδίκη.

Μεσαιωνικό Κάστρο Πλαταμώνα
Μεσαιωνικό Κάστρο Πλαταμώνα

Επιπλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης έκλεισαν πολλές μικρές επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα κ.τ.λ., μη δυνάμενες να ανταπεξέλθουν στην υφιστάμενη οικονομική πραγματικότητα. Είναι εμφανής η χαμηλή ποιότητα του τουρισμού στο Νομό, καθώς προσέρχονται κυρίως τουρίστες από τις Βαλκανικές χώρες με περιορισμένη διαθεσιμότητα χρημάτων.
Αυτά όλα όπως είναι αναμενόμενο, έχουν επηρεάσει αρνητικά και την εμπορική κίνηση, ειδικά στην Κατερίνη η οποία είναι πρωτεύουσα με 65.000 κατοίκους, από τους 130.000 όλου του Νομού. Φυσικό επακόλουθο των παραπάνω ήταν να αυξηθεί η ανεργία στο Νομό Πιερίας σε μεγάλο ποσοστό, περίπου στο 30%.

«Συνεπώς», τονίζει, «έχουμε ως αποτέλεσμα την έντονη μείωση του κλάδου ασφάλισης περιουσιακών στοιχείων (καταστημάτων, βιοτεχνιών, ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων). Επιπρόσθετα,  οι ασφάλειες ζωής υπέστησαν φθίνουσα πορεία λόγω της συρρίκνωσης του μέσου εισοδήματος». Την τελευταία διετία λόγω των γνωστών σε όλους προβλημάτων στην κοινωνική ασφάλιση, ο κόσμος στην Πιερία ανταποκρίνεται θετικά σε πρόταση ασφάλισης υγείας, είτε αφορά την νοσοκομειακή, είτε την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Με δεδομένη όμως την οικονομική κρίση, η σύναψη νέων συμβολαίων  είναι σαφώς περιορισμένη. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα προγράμματα σύνταξης. Ωστόσο, ένας τομέας που ενδεχομένως θα μπορούσε να αναπτυχθεί λόγω της ύπαρξης σημαντικού αριθμού ξενοδοχείων και διαφόρων άλλων τουριστικών καταλυμάτων, είναι η Αστική Ευθύνη.

Λιτόχωρο
Λιτόχωρο

Ως προς το Bancassurance “παρουσιάζει μια μικρή αύξηση στο δικό του μερίδιο που του αναλογεί στην πίτα της ασφαλιστικής αγοράς, χωρίς όμως να διευρύνει συνολικότερα το μερίδιο της ασφαλιστικής αγοράς. Δηλαδή, δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των νέων πελατών αλλά ούτε και των νέων συμβολαίων στις Τράπεζες σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στ το παρελθόν».
Παρατηρείται, σημειώνει το φαινόμενο της μετακίνησης στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτων από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, στην ασφάλιση μέσω Τραπεζών.

Στην Πιερία, και όχι μόνο, δυστυχώς έχουν αποχωρήσει πολλοί συνάδελφοι από το επάγγελμα τα τελευταία χρόνια, λόγω των γνωστών δυσμενών συνθηκών. Πιο συγκεκριμένα, από 270 εγγεγραμμένους συναδέλφους στο Επιμελητήριο Πιερίας το 2007, σήμερα έχουν εναπομείνει από αυτούς μόλις 120 αλλά υπάρχουν και άλλοι 20 νέοι εγγεγραμμένοι, που συνυπολογίζοντας τους, ανέρχονται σε 140.

Μπορεί τον προηγούμενο χρόνο, λόγω των οικονομικών συνθηκών να μίκρυνε η παραγωγή της ασφαλιστικής αγοράς, όμως η ευκαιρία για τον κλάδο μεγάλωσε. Η Ιδιωτική Ασφάλιση έχει σημαντική προοπτική ανάπτυξης μελλοντικά, ιδιαίτερα στους τομείς της σύνταξης και της υγείας όπου αναμένεται να ενισχυθεί ο συμπληρωματικός της ρόλος προς την κοινωνική ασφάλιση λόγω των ολοένα και περισσότερο περικοπών και με δεδομένο το νέο ασφαλιστικό Νομοσχέδιο.

“Αρκετοί συνάδελφοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας”

Ο νομός Πιερίας στηρίζονταν ανέκαθεν στην αγροτική παραγωγή. Δεν υπάρχουν οι μεγάλες βιομηχανίες που να απασχολούν πλήθος κόσμου για να τρέξουν συμβόλαια πυρός, ομαδικά, προσωπικών ατυχημάτων, μεταφορών κλπ τονίζει η κυρία Μαυρομάτη, επισημαίνοντας ότι η εύρεση εργασίας είναι το κύριο μέλημα των κατοίκων του Νομού Πιερίας.

Αναμφίβολα στα τελευταία χρόνια της κρίσης ο ζωικός κλάδος δέχθηκε μεγάλο πλήγμα, λόγω των εξαγορών των συμβολαίων και επίσης αυτός της υγείας – λόγω οικονομικής δυστοκίας οι πελάτες αν και αναγνωρίζουν ότι η ιδιωτική ασφάλιση υπερτερεί της κοινωνικής, εντούτοις αδυνατούν να συνάψουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Εκδρομείς στον ποταμό Ενιπέα στο
Εκδρομείς στον ποταμό Ενιπέα στο Λιτόχωρο

Την πρωτιά στις ασφαλίσεις κατέχει το αυτοκίνητο καθώς και κάποιες μεμονωμένες τουριστικές επιχειρήσεις που ασφαλίζονται για Αστική Ευθύνη και Πυρός κατά την τουριστική περίοδο.

Κάνοντας αναφορά στις ΕΠΥ, παρατηρεί ότι και στο παρελθόν επιχείρησαν Εταιρείες να προσελκύσουν πελατολόγιο, αμείβοντας αδρά τους  διαμεσολαβητές ωστόσο δεν πιστεύει ότι σήμερα “θα κάνουν το ίδιο λάθος” οι διαμεσολαβητές.

Διότι αυτό που έχει σήμερα σημασία για τον πελάτη είναι η εξυπηρέτηση και η αξιοπιστία της Εταιρείας στην περίπτωση της αποζημίωσης.  Βέβαια υπάρχουν και αυτοί οι πελάτες που ενδιαφέρονται μόνο για την τιμή…

Στις τράπεζες οι υπάλληλοι “προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα” να προσελκύσουν πελάτες αλλά εκτιμά ότι είναι προσωρινό. Δεν μπορούν να κρατήσουν τον πελάτη γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να τον εξυπηρετήσουν 24 ώρες το 24ώρο.

Σε κάθε περίπτωση, με τα υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εθνικό σύστημα υγείας είναι ευκαιρία για την Ιδιωτικές να αυξήσουν πελατολόγιο. Ταυτόχρονα όμως «υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την υψηλή φορολόγηση και την ανεργία τότε πολύ δύσκολα θα παραμείνουν οι κωδικοί των ασφαλιστών στα σημερινά νούμερα».

 

Καταρράκτες Ενιπέα
Καταρράκτες Ενιπέα
Παραλία Πλαταμώνα
Παραλία Πλαταμώνα
Πιέρια Όρη
Πιέρια Όρη

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *