Skip to content

Επιπτώσεις της ακρίβειας στις πωλήσεις

Να παραμείνει υψηλά (πάνω από το 80-85%) η διατηρησιμότητα στα συμβόλαια στο α’ τρίμηνο 2022 είναι ο βασικός στόχος των ασφαλιστικών εταιρειών μετά τις εξελίξεις του Μαρτίου και τον πόλεμο στην Ουκρανία που έχει εκτοξεύσει το πετρέλαιο και έχει οδηγήσει σε κύμα ακρίβειας.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Τα μηνύματα που παίρνουν οι ασφαλιστικές (στο σύνολό τους) από τα δίκτυα διαμεσολάβησης είναι ότι οι ασφαλισμένοι είναι ιδιαίτερα  πιεσμένοι από την αύξηση του κόστους ζωής και ειδικά του πετρελαίου και βρίσκονται μπροστά σε επιλογές όπως είναι η μείωση χρήσης του αυτοκινήτου. Ο στόχος των τμημάτων πωλήσεων είναι να εξασφαλίσεων για την ιδιαίτερα δύσκολη αυτή περίοδο με τις πληθωριστικές πιέσεις και την γενικότερη ανασφάλεια, αυξημένη διατηρησιμότητα στα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια και εν συνεχεία εάν είναι εφικτό να προχωρήσουν σε αυξήσεις παραγωγής.

Το δεύτερο θέμα που αντιμετωπίζουν λόγω της κρίσης οι ασφαλιστικές είναι ότι έχουν αυξηθεί δραματικά οι αποζημιώσεις και λόγω περισσότερων ζημιών και λόγω αυξημένου κόστους αποκατάστασης ζημιών.  Οι άμεσοι συνεργάτες καλούνται να διατηρήσουν τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια σε μία περίοδο που οι καταναλωτές είναι εξαιρετικά διστακτικοί λόγω αυξημένων ανελαστικών εξόδων. Ειδικά η άνοδος της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο) οδηγούν στην αναζήτηση εσόδων ή περικοπή εξόδων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου με αναζητήσεις είτε προσφορών στις τιμές είτε περισσότερων καλύψεων, ενώ πιο σταθερή είναι η εικόνα στους κλάδους υγείας (ατυχήματα και ασθένειες) όπου οι υπάρχοντες ασφαλισμένοι δεν ρισκάρουν την εγκατάλειψη των συμβολαίων τους.

Το ερώτημα για τα Unit Linked

Το μεγάλο ερώτημα της ασφαλιστικής αγοράς είναι πως θα αντιδράσουν τα unit linked προϊόντα.  Ο κλάδος κατέγραψε αύξηση άνω του 60% στην παραγωγή του 2021 σε σχέση με το 2020 εκμεταλλευόμενος τα χαμηλά επιτόκια των τραπεζών αλλά και την ανοδική κίνηση των χρηματιστηρίων. Πλέον βιώνουμε την αντίθετη όψη του νομίσματος που είναι η άνοδος των επιτοκίων και η πτώση των χρηματιστηριακών αγορών. Θεωρητικά, είναι μία περίοδος που οι επενδυτές – ασφαλισμένοι θα πρέπει να αναζητήσουν την ευκαιρία των unit linked προϊόντων, ωστόσο το επενδυτικό κλίμα και η επενδυτική ψυχολογία των ασφαλισμένων είναι ‘τραυματισμένη’.  Θα αντιδράσουν θετικά οι ασφαλισμένοι και θα συνεχιστεί η άνοδος παραγωγής ή θα ακολουθήσουν την πτώση των αγορών; Ίσως οι ασφαλιστικές και τα δίκτυα τους πρέπει να εξετάσουν τι συνέβη την περίοδο 2000-2003 όταν ‘ξεφούσκωσαν’ χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.

1 Comment

  1. Avatar

    Είναι σημαντικό το κράτος να αντιληφθεί από τώρα το πρόβλημα και να βοηθήσει τον θεσμό και την κοινωνία με τα κίνητρα που υπήρχαν παλαιότερα με φοροαπαλλαγές! Δυστυχώς δηλώνω απαισιόδοξος καθώς πέρα από εξαγγελίες δεν έχει υπάρξει καμία διάθεση του κράτους προς τη σωστή κατεύθυνση!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *