Skip to content

Εμπάργκο, ύφεση και αδιαφορία από την Πολιτεία δοκιμάζουν το Νομό Ημαθίας

GreeceImathiaΜε την πλάτη στο Βέρμιο και τα πόδια στον πλούσιο κάμπο, ο άλλοτε πάμπλουτος  Νομός Ημαθίας, σήμερα βιώνει τις συνέπειες μιας παρατεταμένης κρίσης. Η εικόνα που παρουσιάζει δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της δεκαετίας του 2000. Το χρήμα που κυκλοφορούσε τότε εξανεμίστηκε και ο κόσμος ψάχνει να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Ο αγροτικός τομέας σχεδόν υπολειτουργεί  -οι εξαγωγές των φρούτων προς την Ρωσία, κάποτε μεγάλη πηγή εισοδήματος για τους ντόπιους, πλέον είναι  δρόμος μετ’ εμποδίων. Τα διαλογηστήρια και τα συκευαστήρια έκλεισαν. Οι βιτρίνες με τα πολυτελή αυτοκίνητα έχουν τώρα μετατραπεί σε…συνεργεία.   Ακόμα και το χιονοδρομικό στο Βέρμιο παραμένει κλειστό ενάμιση χρόνο καθώς η Γενική Γραμματεία καθυστερεί να προκηρύξει διαγωνισμούς για την στελέχωση του κέντρου με αποτέλεσμα να χάνεται η σεζόν . Όλα αυτά έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ιδιωτική ασφάλιση στο Νομό και μάλιστα σε όλες τις γραμμές παραγωγής.

Το φράγμα του Αλιάκμονα
Το φράγμα του Αλιάκμονα

Στο σημερινό ρεπορτάζ του Underwriter.gr συμμετειχαν οι κ.κ.: Τσιάμης Νικόλαος – Ασφαλιστικό Γραφείο, Ασφαλιστικό γραφείο Πολυμέρης, Σισμανίδης Κωνσταντίνος – Μακροχώρι Ημαθίας, Ασφαλιστικό Γραφείο, Καλλιαρίδης Κωνσταντίνος. Γ.Ζ Καραθάνου

Ρεπορτάζ Ελενα Ερμείδου

Απουσία συλλόγου Διαμεσολάβησης

Ο Νομός πάσχει από έλλειψη ρευστότητας και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην αγορά ιδιωτικής ασφάλισης. Ωστόσο στο Νομό το μεγαλύτερο πρόβλημα για το κλάδο είναι η απουσία Συλλόγου Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, με αποτέλεσμα η «μη προστασία του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή από τις ασφαλιστικές και τους πελάτες, αλλά και διάφορα άλλα προβλήματα», δηλώνει ο κος Τσιάμης.

Παλιά πόλη της Βέροιας
Παλιά πόλη της Βέροιας

Πρόκεται για Νομό αγροτικό, ο οποίος έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα και από την κρίση και από το εμπάργκο προϊόντων προς την Ρωσία. «Η Ημαθία εξάγει σε Σερβία, και FYROM, ωστόσο, αν και κανείς θα περίμενε να “γράφουν” δουλειές οι ασφαλιστές πιστώσεων, τα συμβόλαια αυτά δεν κινούνται ενώ έχουν κλείσει και πολλά διαλογητήρια – συσκευαστήρια. Σε ό,τι αφορά τις αγροτικές ασφαλίσεις, οι αγρότες ασφαλίζονται από το κράτος.

Οι ασφαλίσεις μεταφορών δουλεύουν αλλά μερικώς. Τα φορτία ασφαλίζονται αλλά οι μεγάλες δουλειές πάνε στην Αθήνα. Στο ίδιο σχεδόν μήκος κύματος και οι τουριστικές ασφαλίσεις, οι οποίες σχεδόν έχουν εκλείψει. «Το Βέρμιο είναι κλειστό καθώς η Γενική Γραμματεία κάθε χρόνο προκηρύσσει διαγωνισμούς για την πρόσληψη υπαλλήλων εκπρόθεσμα».

Τα νοσοκομειακά προγράμματα τρέχουν λίγο ενώ, η επαγγελματική αστική ευθύνη πουλά σε ιατρούς, δικηγόρους και λογιστές.

«Ξέρουν τον ασφαλιστή, όχι την ασφαλιστική»

Ο Νομός Ημαθίας από τους πλουσιότερους στην Ελλάδα, άλλοτε, δεν είναι στα καλύτερα του, δεν φαίνεται να ανακάμπτει σύντομα, αντίθετα διακρίνεται μακροχρόνια ύφεση. «Ολη η βιομηχανία πάει στο Κιλκίς», υπογραμμίζει ο κος Πολυμέρης.

Συνεδριακό κέντρο
Συνεδριακό κέντρο

Το θετικό για το κλάδο στο Νομό είναι ότι η σχέση του ασφαλιστή με τον πελάτη είναι εξαιρετικά δυνατή. «Ξέρουν τον ασφαλιστή, όχι την ασφαλιστική, στον ασφαλιστή έχουν εμπιστοσύνη». Οι σχέσεις του πελάτη με τον ασφαλιστή δεν είναι απρόσωπες όπως είναι στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Ακόμα και το πιο ακριβό ασφάλιστρο θα το πληρώσουν, έχοντας εμπιστοσύνη στις καλύψεις που θα τους πουλήσει ο ασφαλιστής και ξέροντας την ποιοτική υποστήριξη που θα έχουν για ότι χρειαστεί.

«Το αυτοκίνητο δουλεύει», ωστόσο οι γενικές ασφαλίσεις είναι υποτονικές. «Πιο εύκολα πουλάμε τα ενυπόθηκα δάνεια παρά τον ανταγωνισμό από τις τράπεζες».

Στα ασφαλιστήρια ζωής ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον ωστόσο είναι διστακτικοί λόγω του ύψους του ασφαλίστρου.

Οι εξαγωγές φρούτων γίνονται μετ’ εμποδίων. Τα φρούτα δεν αποστέλλονται κατευθείαν στην Ρωσία αλλά μέσω Βουλγαρίας βαφτισμένα με άλλο όνομα. Κατ’ επέκταση και οι ασφαλιστικές δραστηριότητες είναι περιορισμένες. Οι ασφαλίσεις μεταφορών είναι περιορισμένες .

Τελευταία υπάρχει ζήτηση στις ταξιδιωτικές ασφαλίσεις σε συνδυασμό με την προσωπική αστική ευθύνη.

 

Δουλεύουν τα τρίμηνα συμβόλαια

Ποτάμι - Άγιος Νικόλαος
Ποτάμι – Άγιος Νικόλαος

Η τάση στο κλάδο είναι πτωτική δηλώνει ο κος Σισμανίδης, λόγω των προβλημάτων στην οικονομία. Οι πελάτες καθυστερούν να ανανεώσουν τα συμβόλαια αυτοκινήτου ενώ, αρκετοί από αυτούς επιλέγουν τα συμβόλαια τρίμηνης διάρκειας. Υπάρχουν και ακυρώσεις συμβολαίων λόγω αδυναμίας πληρωμών. Ανασφάλιστα υπάρχουν αλλά όχι σε μεγάλο αριθμό.

Για τα συμβόλαια υγείας ο κόσμος ενδιαφέρεται ωστόσο δεν προχωράει εύκολα στην αγορά του. Μηδαμινά συμβόλαια υπογράφονται στο κλάδο ζωής ενώ, ελάχιστα κινείται ο κλάδος πυρός.

Δεν υπάρχει τιμολόγηση –υπάρχει υποτιμολόγηση

«Μπήκαμε στο πρακτορειακό σε πολύ δύσκολη συγκυρία, πριν τέσσερα χρόνια τονίζει ο κος Καλλιαρίδης ο οποίος είναι στο χώρο 26 χρόνια στο χώρο με τα 22 εξ’ αυτών Ασφαλιστικός Σύμβουλος στην Interamerican.

O Νομός Ημαθίας, επιβεβαιώνει και ο ίδιος, ήταν από τους πλουσιότερους και πιο εύπορους Νομούς της Ελλάδας, όμως με την κρίση η κατάσταση αντιστράφηκε. Άλλοτε στο Νομό κυκλοφορούσαν μεγάλα πολυτελή αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού τα οποία αγοράζονταν από πολυτελείς βιτρίνες – τα καταστήματα αυτά όμως λειτουργούν  πλέον μόνο ως συνεργεία.

Τα δικαστήρια της Βέροιας
Τα δικαστήρια της Βέροιας

Σήμερα αν κάποιος θέλει να αγοράσει ακριβό αυτοκίνητο πηγαίνει στην.. Κοζάνη όπου εκεί επειδή υπάρχει χρήμα τα πολυτελή οχήματα συνεχίζουν να πωλούνται. Στο παρελθόν υπήρχαν πελάτες αυτοκινήτων που έκαναν ασφάλειες αυτοκινήτου μέχρι και 1800 ευρώ το χρόνο και συμβόλαια ζωής 9.000 – 10.000 ευρώ το χρόνο. Τώρα αυτοί οι πελάτες είναι ανύπαρκτοι και ο πληθυσμός στην Βέροια ψάχνει να καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Οι πελάτες ψάχνουν να βρουν φτηνό ασφάλιστρο ή να μειώσουν τις καλύψεις ενώ, ισχυρός είναι ο ανταγωνισμός από τις τράπεζες και τις ιντερνετικές ασφαλίσεις.

Ζημιά στο κλάδο προκαλούν οι συνεχείς μειώσεις στα ασφάλιστρα. Πρόκειται για πόλεμο ασφαλίστρων ο οποίος οδηγεί μεταξύ των άλλων και στις μειώσεις των προμηθειών. Ουσιαστικά ο ίδιος υπογραμμίζει δεν υπάρχει τιμολόγηση –υπάρχει υποτιμολόγηση.

Μείζονος σημασίας για το κλάδο όπως για όλη την χώρα οι φορολογικές επιδρομές που δεν λύνουν το πρόβλημα -αντίθετα το επιδεινώνουν.

Ο ανταγωνισμός που επέφερε την πτώση του ασφαλίστρου είναι καλός

Η Ημαθία ως αγροτικός νομός έχει πληγεί ιδιαίτερα από το εμπάργκο που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ε.Ε καθώς ο κύριος όγκος των εξαγορών του νομού σε οπωροκηπευτικά προϊόντα κατευθύνονται προς τα εκεί.  Λόγω της κρίσης βέβαια έχουν πληγεί και οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Επίσης ο ιδιωτικός τομέας εργασίας χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς οι οποίοι δεν καταναλώνουν στην αγορά και φυγαδεύουν τα χρήματα στις χώρες τους με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί ο τζίρος στη τοπική αγορά και να πληγεί και ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης δηλώνει η κα Γ.Ζ. Καραθάνου.

Στο Νομό πωλούνται μικρά συμβόλαια σε ασφάλιστρα μετά το τρίτο-τέταρτο ραντεβού με τον πελάτη. Έχει πέσει ο μέσος όρος της παραγωγής ασφαλίστρων. Ο πελάτης θέλει, μας εμπιστεύεται αλλά δύσκολα αγοράζει.

Ο ανταγωνισμός που κατ’ ανάγκη επέφερε την πτώση του ασφαλίστρου είναι καλός αρκεί οι καλύψεις που αναφέρονται στα κλαδικά συμβόλαια να μην αναιρούνται στις πίσω σελίδες των συμβολαίων από τα ψιλά γράμματα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *