Skip to content

Ελεγχόμενες οι απώλειες της Διαμεσολάβησης από τον Covid-19

“Ελαφρά” φαίνεται να την έβγαλε ο κλάδος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς υγιειονομικής και οικονομικής κρίσης – χάρη και στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης. Η πρόσφατη συζήτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή έδωσε την αφορμή για να αξιολογήσουν οι ίδιοι οι διαμεσολαβητές το “δραματικό” 2020.

Τις τελευταίες μέρες συζητήθηκαν πολλά για τη δυνατότητα πρόσβασης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Με αυτή την αφορμή άνοιξε στον κλάδο ενας  ευρύτερος διάλογος, στα social media και αλλού, για το πώς αντιμετωπίστηκε γενικότερα φέτος από την Πολιτεία, η ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Το ρεπορτάζ αλλά και τα δεδομένα που υπάρχουν στην διάθεση του Underwriter,  οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου δεν εισπράττει αυτή τη στιγμή τις συνέπειες της υγειονομικής και κατά συνέπεια, οικονομικής κρίσης. 

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει σημαντικό ποσοστό διαμεσολαβητών που να καταγράφει σημαντικές απώλειες, ανάλογα βεβαίως με τις ιδιότητές τους: – αν είναι καινούργοι στο επάγγελμα ή αν έχουν χαρτοφυλάκια σε τουριστικές περιοχές τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους, μπορεί να έχουν καταγράψει απώλειες.

Ωστόσο η πλειοψηφία του κλάδου δεν έχει καταγράψει πτώση εισοδήματος μεγαλύτερη του 20%, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για οικονομική ενίσχυση από το κράτος.  Βεβαίως τον περασμένο Μάιο η διαμεσολάβηση εισέπραξε οριζόντια ποσό 800 ευρώ, που για τα μικρά εισοδήματα ιδιαίτερα, ήταν μια πολύ σημαντική στήριξη.

Αντίστοιχα, άνθρωποι του κλάδου που έτυχε να έχουν στεγαστικό δάνειο και είχαν χαμηλά εισοδήματα – με βάση την πρόσφατη μελέτη του ΕΕΑ περίπου το 50%  – είχαν πρόσβαση στο πρόγραμμα “Γέφυρα” που αποτελούσε και αυτό μια σημαντική ενίσχυση.

Επίσης, όσοι από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές είχαν υπαλλήλους και αισθάνθηκαν την ανάγκη για περιορισμό των εξόδων τους, χρησιμοποίησαν τη δυνατότητα της αναστολής, γλιτώνοντας ένα μηνιάτικο την πρώτη περίοδο του lockdown. Κάποιοι από αυτούς ίσως να έκαναν το ίδιο και στο δεύτερο, κάτι που σίγουρα βοηθά σημαντικά να μειωθούν τα ετήσια εξοδά τους.

Τέλος, όσοι είχαν χώρο με ενοίκιο, εάν επίσης το θεώρησαν αναγκαίο, χρησιμοποίησαν τη δυνατότητα μείωσης ενοικίων.

Η αλήθεια είναι πως για τις πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές, δηλαδή τις 1, 2 και 3, δεν έγινε πολλή συζήτηση, ίσως γιατί σε αυτές τα λεφτά δεν ήταν “δώρο”, αλλά μετά από ένα διάστημα δύο ετών έπρεπε να επιστραφούν.

Αυτό που μάλλον προκάλεσε το ευρύτερο ενδιαφέρον του κλάδου ήταν το 50% που δε χρειαζόταν να επιστραφεί. Και παρότι τα τεχνικά ζητήματα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης είναι πια γνωστά στην Πολιτεία και έχουν ληφθεί υπόψη σε πολύ μεγάλο βαθμό, έγινε εκ νέου μια σημαντική συζήτηση για το πώς θα μπορούσαν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να λάβουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία – παρότι οι περισσότεροι δεν είχαν μείωση τζίρου άνω του 20% είτε συνολικά στο δεκάμηνο, είτε στην κρινόμενη περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Η πολυμορφία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης σίγουρα περιλαμβάνει περιπτώσεις αρκετών επαγγελματιών που επλήγησαν σοβαρά λόγω Covid.  Ωστόσο το σύνολο των μέτρων αποτέλεσε πλατιά βάση στήριξης για τον κλάδο, σε βαθμό που μεγάλο κομμάτι αυτού το ωφελήθηκε χωρίς πραγματικά στο τέλος του χρόνου να έχει μείωση.

Το σίγουρο είναι ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο και από την ώρα που τα χρήματα της στήριξης δεν είναι ανεξάντλητα για όλους τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις της χώρας, χρειάζεται όλοι μας να επιδεικνύουμε και μια κάποια κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη ο ένας για τον άλλον. Πράγματι, όπως φάνηκε σε δημόσιες και ιδιωτικές τοποθετήσεις, η μεγαλύτερη μερίδα του κλάδου το εκανε. 

Αναγνωρίζοντας ότι αξίζουν στήριξης ειδικές περιπτώσεις διαμεσολαβητών που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση αποκλειστικά λόγω της υγειονομικής κρίσης,  ο κλάδος δείχνει να έχει επίγνωση ότι η χρονιά πέρασε με “ελεγχόμενες” δυσκολίες, χωρίς να κρύβει, βεβαίως, την ανησυχία για την επόμενη χρονιά.

1 Comment

  1. Avatar

    Τώρα ο αρθρογράφος με ποιον είναι να ξέρω. Ας αναλογιστεί η πολιτεία τη δεινή θέση του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, του μόνου ίσως σταθερού κρατικού “χορηγού” που διαθέτει κι ας αναζητήσει από αλλού αισθήματα κοινωνικής ευθύνης. Για το 500ρικο έγινε αυτό το άρθρο; Αλήθεια; Δεν έχει ανάγκες ο διαμεσολαβητής που σήμερα είναι έτσι κι αύριο γιουβέτσι; Τι κι αν κάποιοι δεν έχουν υποστεί μείωση 20%; Τι γελοιότητα το ποσοστό. Έχει ανάγκες ο κουρέας, ο δικηγόρος, ο πολιτικός μηχανικός, ο ηθοποιός, η σάρα η μάρα και το κακό συναπάντημα και δεν έχει ο διαμεσολαβητής; Ας σοβαρευτούμε λίγο που κάνατε στόχο χωρίς ντροπή όσους πήραν επιστρεπτέα. Να μας λούσετε με πίσσα και πούπουλα τότε.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *