Skip to content

Εκδήλωση Διαμεσολάβησης: Ειπώθηκαν όλα – Ο αγώνας συνεχίζεται

Γόνιμος ο διάλογος με τις εταιρείες, ξύλινες οι απαντήσεις των πολιτικών, γενικότερα είναι καλό να συναντώνται οι εκάστοτε πλευρές και να διατυπώνονται αιτήματα, γιατί τίποτα δεν γίνεται εύκολα και όλα θέλουν επιμονή και υπομονή.

Αυτή ήταν σε γενικές γραμμές η αίσθηση του κόσμου μετά το πέρας του χθεσινού τρίωρου συνεδρίου Διαμεσολάβησης (ΕΕΑΕ, ΕΣΑΠΕ, ΣΕΜΑ) & ΕΕΑ με εκπροσώπους των κομμάτων και CEO’s που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της νέας Εθνικής Πινακοθήκης.

Ειδικά το πάνελ των πολιτικών δεν άφησε μεγάλες συγκινήσεις όσο και αν επέμεναν οι εκπρόσωποι των Σωματείων. Από την άλλη, η κουβέντα με τους Διευθύνοντες περιείχε, με ικανοποιητικό τρόπο, όλα όσα απασχολούν τους Διαμεσολαβητές (είχαν στείλει προ συνεδρίου τις ερωτήσεις τους).

Αρχικά ο Υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, η βουλευτής Σύριζα Έφη Αχτσιόγλου, ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, άκουσαν με προσοχή τις στοχευμένες ερωτήσεις των Δ. Γαβαλάκη, Μ. Τζωρτζωρή και Γ. Καραβία, για τις φοροαπαλλαγές στα συμβόλαια ζωής, για την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης αστικής ευθύνης, για την προστασία της στέγης από τους σεισμούς.

Και οι τρεις απάντησαν ευγενικά και γενικά, λέγοντας τι έχουν κάνει ήδη κάνει (επικουρικές και φοροαπαλλαγή η ΝΔ), τι χρειάζεται για να γίνει οτιδήποτε (“μεγαλύτερα εισοδήματα” ο Σύριζα) και την ενδιάμεση άποψη (το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ).

Όλοι περίμεναν με αγωνία να ειπωθεί κάτι παραπάνω, μια πολυπόθητη κοινή των τριών κομμάτων πολιτική για μείζονα θέματα όπως η ανάγκη προστασίας από την κλιματική αλλαγή (ΣΔΙΤ και κίνητρα για ασφάλιση περιουσίας), η συνεργασία με την κυβέρνηση για τη βελτίωση και διεύρυνση των παροχών υγείας (ΣΔΙΤ και φοροαπαλλαγές), η υποστήριξη του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού. Οι εκπρόσωποι των τριών μεγάλων κομμάτων ήταν σταθεροί στις θέσεις τους οι οποίες συνοψίζονται στο ναι, να γίνει διάλογος, με προϋποθέσεις όμως, τις οποίες ο καθένας όρισε με βάση τη νοοτροπία του κόμματος του.

Ωστόσο στις κουβέντες και σχόλια που ακολούθησαν, κάποιες απόψεις ξεχώρισαν για τη μετριοπάθεια και τη λογική τους: Μπορεί οι πολιτικοί εκπρόσωποι να μην λένε μεγάλα λόγια, κάποιοι μπορεί να εκφράζουν και ακραίες απόψεις (η κ. Αχτσιόγλου για παράδειγμα που, όχι μια φορά, έκανε λόγο για αμφισβητούμενη αξιοπιστία της αγοράς – άστοχα και άσχετα σχόλια που δείχνουν ότι η βουλευτής δεν είχε μελετήσει καλά το αντικείμενο…). Ωστόσο σημασία έχει η αγορά να επιμένει. Να συναντά, να διατυπώνει, να εμμένει. Και όταν το κάνει μπρος σε κοινό, ακόμη καλύτερα. Άλλωστε δεν υπάρχει άλλο όπλο στα χέρια της παρά η σύμπνοια, η επιμονή και τα σταθερά, καθαρά επιχειρήματα. Προκειμένου να πετύχει κάποια στιγμή να λειάνει τις απόψεις και να γεφυρώσει τις διαφορές. Όπως χαρακτηριστικά απάντησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, όταν ρωτήθηκε γιατί το 10% (της φοροαπαλλαγής για ασφάλιση ακινήτου) δεν μπορούσε να είναι 30%;: “Σαν και τα δικά σας έχουμε χιλιάδες αιτήματα”.

Αυτό μάλλον δεν είναι ψέμα. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για κίνητρα στην ασφάλιση περιουσίας, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, όπως και η μερική κεφαλαιοποίηση του επικουρικού, είναι σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προχωράμε για τα επόμενα μη ξεχνώντας οτι προφανώς δεν είμαστε η μόνη αγορά στην Ελλάδα και κυρίως, πόσο δρόμο έχουμε διανύσει μέχρι σήμερα.

Άλλωστε, τα αιτήματα της ασφαλιστικής αγοράς έχουν ένα μεγάλο σύμμαχο: την πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα είναι με το μέρος της γιατί όπως ειπώθηκε και εχθές από τη Διαμεσολάβηση, η φύση και οι αριθμοί δεν λένε ψέμματα.

Τα κουκιά στο συνταξιοδοτικό δεν βγαίνουν, το ΕΣΥ αντιμετωπίζει ήδη μεγάλες προκλήσεις με τα βασικά, πόσο μάλλον να συμβαδίσει με τις ιλιγγιώδεις εξελίξεις της ιατρικής τεχνολογίας και τις αυξανόμενες ανάγκες περίθαλψης ενώ για την προστασία από φυσικά φαινόμενα, δεν χρειάζεται παρά μια ματιά στο πως ζουν και που ζουν σήμερα, όλοι όσοι έχασαν τα σπίτια τους σε σεισμούς, πλημμύρες και φωτιές το τελευταία χρόνια…

Στη τελική, το ότι η ελληνική ιδιωτική ασφάλιση είναι πολύ μικρή σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σημαίνει ότι έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για αυτούς που την αποτελούν. Και αυτό περιλαμβάνει και τη Διαμεσολάβηση, υπέρ της οποίας χάθηκαν αναφανδόν και οι 5 Διευθύνοντες Σύμβουλοι που εκπροσώπησαν στο χθεσινό πάνελ την πλευρά των “εταιρειών”: οι Γ. Καντώρος, Π. Δημητρίου, Δ. Ζορμπάς, X. Γεωργακόπουλος και Ν. Ζάχος που απάντησαν, όσο μπόρεσαν, σε δύσκολες ερωτήσεις από τους Δ. Λύχρου, Γ. Τοζακίδη και Μ. Τζωρτζωρή.

Η ανθρώπινη επαφή δεν αντικαθίσταται, δήλωσαν, και το επάγγελμα της Διαμεσολάβησης δεν απειλείται από την τεχνολογία, απλά υποστηρίζεται. Η τεχνολογία βελτιώνει την ταχύτητα εξυπηρέτησης, μειώνει τα κόστη, μειώνει τα λάθη, με λίγα λόγια δημιουργεί επιπλέον αξία για τον πελάτη. Μπορεί το αυτοκίνητο να πωλείται από τις πλατφόρμες, μπορεί και επωνυμίες εκτός αγοράς να εισέλθουν σε απλές ασφαλίσεις, μπορεί να τις βρίσκουμε ακόμη και στο…ράφι του σούπερ μάρκετ μια μέρα. Ωστόσο κανείς δεν θέλει να συναλλάσσεται με…πλήκτρα, όταν πρόκειται για κομμάτια ζωής τόσο σημαντικά, όσο η περιουσία, η υγεία, η οικογένεια. Υπάρχουν άραγε σημαντικότερα στη ζωή του καθενός, παρά η δουλειά του, η υγεία του, οι άνθρωποι του; Με όποια σειρά και αν τα βάλει κανείς, όχι! Μακάρι σε όλες τις υπηρεσίες ή προϊόντα να είχαμε τον προσωπικό μας σύμβουλο! Για σκεφτείτε! Γιατί να μην το θέλει κανείς λοιπόν σε ζητήματα, στην κυριολεξία, ζωής και θανάτου;

Η χθεσινή ήταν μάλλον η τελευταία για φέτος του είδους της – η ομάδα “ΕΕΑ και Σωματεία” έχει κάνει πολλά χιλιόμετρα εδώ και 10-15 χρόνια και φυσικά δεν πρόκειται να σταματήσει να αγωνίζεται. Διότι πέρα από την διείσδυση της τεχνολογίας και τις διαθέσεις των κυβερνώντων υπάρχουν και καυτά χρόνια αιτήματα τα οποία δεν λένε να επιλυθούν, με τις αθέμιτες πρακτικές να είναι το πρώτο και το μεγαλύτερο, αλλά όχι το μόνο. Υπάρχει και το θέμα με τις απειλούμενες προμήθειες των επενδυτικών προϊόντων, υπάρχουν τα ορφανά χαρτοφυλάκια, οι διαδικασίες πιστοποίησης και η μικρή λίστα επιτυχόντων, η δυστοκία στις δύσκολες αλλά απαραίτητες καλύψεις και η δυσκολία στην παραμονή νέων στο επάγγελμα λόγω της απουσίας άμεσου εισοδήματος.

Εχθές έγινε συζήτηση για όλα αυτά και ακούστηκαν σημαντικές και ενδιαφέρουσες απόψεις. Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι στο Συνέδριο ήταν παρόντες και παρενέβησαν ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλ. Σαρρηγεωργίου και ο Πρόεδρος ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου ενώ τη συνάντηση παρακολούθησαν μέχρι τέλους από τη πρώτη σειρά ο νέος επικεφαλής ΔΕΙΑ Σ. Κωνσταντάς αλλά και η Γενική Διευθύντρια ΕΑΕΕ Ελ. Παπασπυροπούλου. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερο ρεπορτάζ!

ΧΜ

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *