Skip to content

Εθνική Συνδιάσκεψη Διαμεσολαβητών: Ένταξη στο ΕΣΠΑ, επαγγελματικό ταμείο και ενιαίο θεσμό εκπροσώπησης συ-ζητούν οι Διαμεσολαβητές

Πλήθος αξιωματούχων της κυβέρνησης και εκπροσώπων φορέων συμμετείχε στην 2η Εθνική Συνδιάσκεψη Εκλεγμένων στα Επιμελητήρια Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

Αν και μέσω διαδικτύου δεδομένων των συνθηκών, η Διαμεσολάβηση έδωσε δυναμικό “παρών” στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου και διήρκησε σχεδόν πέντε ώρες (ξεκίνησε στις 16.00 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21.00), αναδεικνύοντας πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Μετά και τη δεύτερη εκδήλωση, η συνδιάσκεψη αποτελεί πλέον θεσμό. Η ιδέα ξεκίνησε από το Επιμελητήριο της Αθήνας και βασίστηκε στο γεγονός ότι στο 90% των Επιμελητηρίων της χώρας υπάρχουν εκλεγμένοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές και μάλιστα, κατ’ αναλογία σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με άλλους κλάδους. Αυτή η πραγματικότητα “γέννησε” τη σκέψη της δικτύωσης αυτών των επαγγελματιών, προκειμένου θέματα που τους απασχολούν να μπορούν να προωθούνται αποτελεσματικότερα.

Πλέον καθιερώθηκε ως ισχυρός, ανεξάρτητος πυλώνας και όπως τονίστηκε και από την εισήγηση του Δημήτρη Γαβαλάκη, Γενικού Γραμματέα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας και Προέδρου της Επιτροπής Διαμεσολάβησης, ανεξάρτητου από το Συνδικαλιστικό βραχίονα – άλλωστε είναι άλλες οι αρμοδιότητες του Επιμελητηρίων και άλλες των συνδικαλιστικών οργάνων.

Για άλλη μια φορά όπως έγινε και στην πρόσφατη παρουσίαση της κλαδικής μελέτης από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας το αξιοσημείωτο ήταν ότι στους χαιρετισμούς της εκδήλωσης συμμετείχαν σημαντικοί κυβερνητικοί παράγοντες, κάτι που αποδεικνύει ότι ο κλάδος έχει καταφέρει να έχει την προσοχή και το σεβασμό των αρμοδίων της Πολιτείας.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, τομεάρχης εργασίας & κοινωνικών υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσακίρης Γιάννης, υφυπουργός ανάπτυξης & επενδύσεων, ο Σταμπουλίδης Παναγιώτης, γενικός γραμματέας εμπορίου, ο Αρβανιτίδης Γιώργος, βουλευτής Β Θεσσαλονίκης ΚΙΝΑΛ, ο Μίχαλος Κωνσταντίνος, πρόεδρος ΚΕΕΕ, ο  Βουτσινάς Ιωάννης, πρόεδρος ΕΕΠ, ο Καββαθάς Γιώργος, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, καθώς επίσης, οι εκλεγμένοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές από τα υπόλοιπα επιμελητήρια της χώρας και τέλος, εκπρόσωποι από τα πανελλήνια και τα τοπικά σωματεία του κλάδου.

Ο  κ. Σταμπουλιδης έχει άμεση σχέση με τον κλάδο λόγω της ιδιότητάς του και λόγω του συσχετισμού ςτης ασφαλιστικής διαμεσολάβησης με τον καταναλωτή. Ο Υπουργός εργασίας & κοινωνικών ασφαλίσεων, κ. Γιάννης Βρούτσης, χαιρέτησε την εκδήλωση όχι μόνο μιας και είναι ο Υπουργός, ο οποίος είχε κάνει το ίδιο ως εκπρόσωπος αντιπολίτευσης το Μάιο του 2019, αλλά και επειδή είναι ο Υπουργός που υλοποίησε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που τόσο έκαιγε το συγκεκριμένο κλάδο. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Τσακίρης αποτελούσε σημαντικό άνθρωπο για χαιρετισμό της εκδήλωσης μιας και έχει αναλάβει ύστερα από τις παρεμβάσεις σωματείων και Επιμελητηρίων και με αποκορύφωμα την τελευταία επίσκεψη στο γραφείο του από το Επιμελητήριο της Αθήνας, όπως αναφέρθηκε, να επιλύσει τη βάση ενός προβλήματος για την ένταξη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών σε προγράμματα ΕΣΠΑ που αποτελεί το χαρακτηρισμό τους ως δραστηριότητα εμπλεκόμενη σε χρηματοοικονομικό τομέα. Έδωσε την προσδοκία ενός καλού νέου ανακοινώνοντας ότι το Υπουργείο έχει κάνει τις αρμόδιες κινήσεις προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ευρώπης.

Φυσικά, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι βασικές ομιλιίες των Προέδρων των Επιμελητηρίων που ξεκίνησαν με το καλωσόρισμα του Μιχάλη Ζορπίδη, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και συνέχισαν ως σημαντικοί χαιρετισμοί από το Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας που είχε την αρχική πρωτοβουλία και φυσικά, άνθρωποι του κλάδου.

Στο ίδιο πλαίσιο αναδεικνύοντας την αξία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιάννης Βουτσινάς, ενός άλλωστε από τους διοργανωτές και ταυτόχρονα, του Επιμελητηρίου που θα υποδεχτεί το θεσμό του χρόνου στον Πειραιά με την ευχή όλων αυτό να μπορεί να γίνει διά ζώσης σε αντίστοιχο κλίμα ανθρώπινης επικοινωνίας που είχε επιτευχθεί το Μάιο του 2019.

Βεβαίως, υπήρξαν και οι χαιρετισμοί απο τους συνδικαλιστικούς φορείς, πρώτα από τη ΓΣΕΒΕΕ και τον Γιώργο Καββαθά, μετά την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και από τον Σταύρο Κωνσταντά που αναπλήρωσε τον κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω έκτακτου γεγονότος και βεβαίως από τον Πρόεδρο της ΕΑΔΕ, τον Γιάννη Τοζακίδη, ο οποίος εκπροσωπώντας τα σωματεία της ΕΑΔΕ, πρότεινε τη μετεξέλιξη της ΕΑΔΕ σε ένα νέο όργανο,  το οποίο θα μπορέσει να καλύψει την ανάγκη για εκπροσώπηση όλων των διαμεσολαβητών όλης της χώρας και φυσικά, όλων των κατηγοριών διαμεσολάβησης ώς προϋπόθεση της ενότητας.

Κάπου εκεί ολοκληρώθηκε το δημόσιο κομμάτι της εκδήλωσης, μιας και όπως είχε γίνει και στην Αθήνα, το επίκεντρο της συνδιάσκεψης, δηλαδή οι εισηγήσεις των ανθρώπων της διαμεσολάβησης, εκτυλίσσεται κεκλεισμένων των θυρών, εν προκειμένω “κεκλεισμένου του διαδικτύου”, ώστε να υπάρχει η άνεση στην ανταλλαγή των απόψεων και των σκέψεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τοποθετήθηκαν, ο Δημήτρης Γαβαλάκης από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, η Αλεξάνδρα Παντελάρου απο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο του Πειραιά και η Ματίνα Σιώχου, από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Οι τρεις επιμελητηριακοί εκπρόσωποι επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τη διαμεσολάβηση, τα οποία τα Επιμελητήρια διεκδικούν με εξειδικευμένους συνεργάτες τους.

Οι εισηγήσεις της συνδιάσκεψης εμπλουτίστηκαν ακόμη με τις παρεμβάσεις του νομικού Αργύρη Αργυριάδη, για θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού, του Χρήστου Νούνη, Προέδρου της ΕΛΕΤΕΑ, για τήν πρωτοβουλία ίδρυσης επαγγελματικού ταμείου, του καθηγητή Οικονομικών Χάρη  Βλάδου για τη συγκυρία του Covid-19 και την επίδραση στον καταναλωτή, αλλά και του συνιδρυτή του Underwriter.gr Νίκου Ξυδά,  για τη λειτουργία και τη συμπεριφορά του καταναλωτή τη συγκεκριμένη δύσκολη περίοδο. Για τα προγράμματα ΕΣΠΑ που αποτελούσαν κεντρικό θέμα στη Συνδιάσκεψη, τοποθετήθηκε ο Σπύρος Σκοτίδας, διευθυντής ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ζήτησαν και πήραν το λόγο και αρκετοί άλλοι, εκλεγμένοι στα Επιμελητήρια όλης της χώρας, ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές.

Από τα βασικά συμπεράσματα της συνδιάσκεψης ήταν η ανάγκη ίδρυσης επαγγελματικού ταμείου, η ένταξη των διαμεσολαβητών στα προγράμματα ΕΣΠΑ, η ανάγκη για παραπάνω προβολή του επαγγέλματος και εκ παραλλήλου, η ανάγκη για δυναμική παρέμβαση στις περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού.

Μείωση Ασφαλιστικών Εισφορών

Στη μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο μεσοδιάστημα μεταξύ της 1ης και της 2ης Εθνικής Συνδιάσκεψης αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο κ. Γιάννης Βρούτσης, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε πως έρχονται ενέργειες που θα αφορούν και τον ασφαλιστικό κλάδο και μεταξύ αυτών θα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες.

“Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι ένας ζωντανός κλάδος της οικονομίας, προσφέρει πολλά, έχει δυνατότητες να προσφέρει περισσότερα. Η συμμετοχή σας είναι πάρα πολύ σημαντική. Εμπλουτίζετε το ΑΕΠ και έχετε δυνατότητες να το εμπλουτίσετε ακόμα περισσότερο μέσω της αναπτυξιακής δυναμικής που έχετε ως κλάδος”, κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτός του ότι παρουσίασε όλες τις δραστηριότητες που έχουν αναληφθεί από το Επιμελητήριο, αλλά και συνολικά από τη συνεργασία,  κατέληξε στην ενδιαφέρουσα αναφορά του ότι ως ένας άνθρωπος του κλάδου, θα ήθελε να δει να εξελίσσεται η ενότητά του μέσα από ένα ακόμα πιο ισχυρό όργανο από την ΕΑΔΕ που όχι μόνο θα έχει όλες τις κατηγορίες της διαμεσολάβησης, όπως ήδη κάνει η ΕΑΔΕ, αλλά θα μπορεί να καλύπτει όλους τους συναδέλφους και όλα τα σωματεία από τον Έβρο ως την Κρήτη.

“Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε και φέτος να επιβιώσουμε όπως καταφέραμε και στο πρώτο lockdown” ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα λήξει όντως στις 30 Νοεμβρίου και δε θα παραταθεί και μέσα στο Δεκέμβριο, ώστε να κινηθεί έστω μερικώς η αγορά. Τόνισε πως είναι απαραίτητη η ενίσχυση των επιχειρήσεων, αλλιώς οι συνέπειες θα είναι δραματικές με τα λουκέτα και τις χαμένες θέσεις εργασίας να θεωρούνται δεδομένα.

Επανέλαβε δε πόσο απαραίτητο είναι να θεσπιστούν οι φοροαπαλλαγές ώστε να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στον Έλληνα να ασφαλιστεί, τονίζοντας πως είναι χρέος της Πολιτείας να τις δώσει, ξεκινώντας τουλάχιστον από τον τομέα των φυσικών καταστροφών μιας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια.
“Η ασφαλιστική αγορά είναι ένας σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας και με άμεση και έμμεση συμβολή 2.5 εκατομμύρια ευρώ σε όρους ΑΕΠ. Συμβάλλει στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται ένα πολύ μεγάλο όγκο κεφαλαίων αποτελώντας ίσως, το μεγαλύτερο επενδυτή για την ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα ο διαμεσολαβητής αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ασφαλιστικής αγοράς”, κατέληξε ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Στο συνολικό κλίμα καλής συνεργασίας και ενότητας, το οποίο επιβεβαιώθηκε σε όλη τη τη διάρκεια της συνδιάσκεψης, τονίστηκε η δυνατότητα που έχουν τα Επιμελητήρια να συνεργάζονται μεταξύ τους & να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και πληροφορίες.

Στο τελευταίο μέρος, όπως είχε συμβεί και πέρυσι, δόθηκε χρόνος για τη δικτύωση των πανελλήνιων σωματείων συντονιστών, μεσιτών και ασφαλιστών, της πανελλήνιας ομοσπονδίας πρακτόρων, καθώς και τοπικών σωματείων που επίσης συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Το ραντεβού για του χρόνου δόθηκε στον Πειραιά, με την ευχή οι απόψεις να ανταλλαχθούν κατ’ ιδίαν και όχι μέσω οθόνης, μιας και η ανθρώπινη επαφή πάντα κάνει τη διαφορά σε τέτοιες εκδηλώσεις.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *