Skip to content

Δύσκολη χρονιά για αυτοκίνητα και επενδύσεις

Τα λάθη της φθηνής ασφάλισης πληρώνονται στις δύσκολες συγκυρίες

του Νίκου Σακελλαρίου

Η όξυνση του πληθωρισμού (ξεπέρασε το 12% τον Σεπτέμβριο) πιέζει τα χαμηλά εισοδήματα, παρότι πρόσφατα είχαμε μείωση ανασφάλιστων οχημάτων ενδεχομένως το γ’ τρίμηνο να καταγράψει αντιστροφή της τάσης λόγω οικονομικού κλίματος.

Οι ασφαλιστικές έχουν ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις τιμολογίων προκειμένου να καλύψουν τα χαμένο έδαφος που έχει δημιουργήσει ο πληθωρισμός αλλά μία μικρή αύξηση 5-6% οδηγεί αρκετούς οδηγούς σε αναζήτηση νέων φθηνότερων συμβολαίων. «Το πρόβλημα είναι ότι  εταιρείες που χρησιμοποιούν τους agregators ουσιαστικά πριμοδοτούν φθηνές ασφαλίσεις οι οποίες μπορεί να φέρνουν πελατεία στις καλές εποχές αλλά διώχνουν πολλαπλάσια πελατεία όταν οι ασφαλιστικές ζητούν αυξήσεις» μας είπε στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς με πείρα 30 ετών στον κλάδο αυτοκινήτου.

Επίσης η αύξηση των ατυχημάτων και του κόστους αποκατάστασης ζημιών (συνεργεία) σε συνδυασμό με την  προηγούμενη μείωση τιμολογίων οδήγησαν αρκετές εταιρείες σε ζημιογόνα τεχνικά αποτελέσματα και στο γ’ τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Οι αυξήσεις ασφαλίστρων και ο περιορισμός κίνησης (λόγω κόστους) στο δ’ τρίμηνο ίσως περιορίσει τις οργανικές ζημιές στο τέλος της χρήσης αλλά γενικότερα η χρονιά για το αυτοκίνητο θα κλείσει με αρνητικές εκπλήξεις.

Να αυξηθεί η εποπτεία σε σχήματα που ακολουθούν υποτιμολογήσεις

Κοινή απαίτηση όλων των επιχειρήσεων είναι σε μία περίοδο έντονο ανταγωνισμού (λόγω των αυξήσεων των ασφαλίστρων) να μην αλλοιωθεί η έννοια του ανταγωνισμού από σχήματα με έδρα στο εξωτερικό που προσπαθούν να πάρουν μερίδια αγοράς με φθηνά ασφάλιστρα. Αν και οι περισσότερες ΕΠΥ πλέον έχουν εξορθολογήσει τα ασφάλιστρά τους, εντούτοις υπάρχουν επιχειρηματικά σχήματα που συνεχίζουν να ‘καίνε κεφάλαια’ προσφέροντας χαμηλότερα ασφάλιστρα για να κερδίσουν πελατεία. Οι ασφαλιστικές ζητούν να προστατευθούν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Επενδύσεις στα ασφαλιστικά χαρτοφυλάκια: Η χειρότερη χρονιά από το 2015

Σαφέστατα το 2022, αν και ξεκίνησε θετικά, εξελίσσεται σε μία έντονα αρνητική χρονιά για τις επενδύσεις των ασφαλιστικών. Σε επίπεδο μετοχών, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 10% από την αρχή του χρόνου, ενώ οι ξένες αγορές- στις οποίες επενδύουν οι μητρικοί όμιλοι των πολυεθνικών που έχουν παρουσία στην Ελλάδα- καταγράφουν ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση. Όμως οι περισσότερες ζημιές έχουν γίνει από την υποχώρηση των τιμών ελληνικών ομολόγων (αύξηση αποδόσεων) που ουσιαστικά προβληματίζει τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ενδεικτικά η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είχε φτάσει μέχρι το 5,1% για να υποχωρήσει σήμερα στα 4,5%. Μπορεί οι ασφαλιστικές που έχουν συνταξιοδοτικά προϊόντα να θέλουν μεγάλες αποδόσεις ομολόγων όμως όσες τα έχουν στα εποπτικά χαρτοφυλάκιά τους ‘γράφουν’ υποχωρήσεις και στους δείκτες φερεγγυότητάς τους.  Η επίδραση της επενδυτικής κρίσης έγινε εμφανέστατη στην παραγωγή προϊόντων Unit Linked από το β’ τρίμηνο και μετά, δηλαδή όταν ξεκίνησε το πληθωριστικό ράλι. Οι ζημιές από την πτώση των επενδυτικών εσόδων αναμένεται να επηρεάσουν και το τελικό αποτέλεσμα χρήσης των ασφαλιστικών για το 2022. Θα χρειαστεί μεγάλο ράλι στις μετοχές και στα ομόλογα για να καλυφθούν οι προηγούμενες απώλειες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *