Skip to content

Γιατί το coaching μας κάνει καλύτερους

Το life coaching στηρίζεται στην απλή σκέψη ότι καθένας από εμάς επιθυμεί να εξελίξει τις ικανότητές του, να βελτιώσει την αποδοτικότητά του, να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τους πόρους του, να επιτύχει τους στόχους του και, τελικά, να βελτιώσει τη ζωή του. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην επαγγελματική ζωή, αλλά και στην προσωπική, γιατί, τελικά, η επαγγελματική εξέλιξη προϋποθέτει την προσωπική, και το αντίθετο.

Πώς μπορεί όμως κάποιος να βελτιώσει τον εαυτό του, να λάβει τις σωστές αποφάσεις και να φτάσει στο επίπεδο που θέλει -και γιατί δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα;

Οι δύο κυριότεροι λόγοι, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η δύναμη της συνήθειας και η δύναμη της αδράνειας. Το μυαλό μας είναι φτιαγμένο να λειτουργεί μέσα σε ζώνες ασφαλείας και αυτό είναι φυσικό, αφού επιδιώκει την αυτοσυντήρησή μας, ακολουθεί τα μονοπάτια στα οποία νιώθει εξοικείωση και αντιδρά φοβικά σε επιλογές που βρίσκονται έξω από τις ασφαλείς ζώνες του. Δημιουργεί, δηλαδή, αρνήσεις για κάθε νέα αλλαγή, οι οποίες αναστέλλουν ή καλύτερα αναβάλλουν τη δράση μας προς τις επιλογές που γνωρίζουμε ότι λογικά θα βελτιώσουν τη ζωή μας (Mel Robins-The 5 Second Rule).

Κάπως έτσι αναβάλλουμε τη δίαιτα για τη Δευτέρα, το γυμναστήριο για τον επόμενο μήνα, τη μελέτη ενός εκπαιδευτικού βιβλίου για τον επόμενο χρόνο (παρεμπιπτόντως οι ειδικοί λένε ότι οι κορυφαίοι επαγγελματίες διαβάζουν περίπου 60 βιβλία ετησίως), αλλά και την εφαρμογή μιας επαγγελματικής ιδέας που μας συναρπάζει ή ενός επαγγελματικού σχεδίου που μας εμπνέει.

Γιατί ενώ αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά ότι η βελτίωση της σωματικής μας υγείας, της πνευματικής και ψυχικής μας πληρότητας, των επαγγελματικών μας δεξιοτήτων αλλά και η αποτελεσματικότερη διαχείριση του χρόνου μας θα μας εξασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή, τελικά αναβάλλουμε τη δράση μας, γιατί είναι έξω από τη ζώνη ασφαλείας του εγκεφάλου μας, και κρυβόμαστε πίσω από δικαιολογίες που η φυσική λειτουργία του μυαλού μας δημιουργεί, π.χ. την πίεση της καθημερινής μας ρουτίνας, την οικονομική κρίση, τον οικογενειακό μας φόρτο.

Προφανώς χρειαζόμαστε έναν “Life Coacher”, που θα μας παρακινήσει, θα μας δείξει την ωφέλεια και θα εμπνεύσει τη θέλησή μας να κάνουμε, σταδιακά, την προσπάθεια για μια καλύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή.

Ακριβώς όπως και οι κορυφαίοι αθλητές σε όλο τον κόσμο έχουν προπονητές, οι οποίοι αναλαμβάνουν τον σχεδιασμό του προγράμματός τους, τη μυϊκή τους ενδυνάμωση, αλλά και την εποπτεία της εφαρμογής. Μάλιστα, οι κορυφαίοι εξ αυτών έχουν 3-4 προπονητές, με εξειδίκευση ανά τομέα, π.χ. Εκγύμνασης “Practice Coach”, Πνευματικής Προετοιμασίας “Mental Coach”, Στρατηγικής Παιχνιδιού “Strategic Coach”.

Το ίδιο αφορά κάθε άνθρωπο, και πολύ περισσότερο κάθε επαγγελματία που θέλει να ανήκει στην ειδική κατηγορία των κορυφαίων. Πρέπει να μεριμνήσετε για τη στελέχωσή σας με προπονητές, και η εποχή της τεχνολογίας και της εύκολης και ανεξάντλητης πρόσβασης στη γνώση μπορεί να σας παρέχει εξαιρετικούς.

Ενδεικτικά, μπορώ να πω για κάποιους δικούς μου coaches (Michael Hyatt, Simon Sinek, Mel Robins, Brad Montgomery). Καθένας από τους παραπάνω με βοηθάει σε διαφορετικό τομέα της δουλειάς και της ζωής μου συνολικότερα.

To Broker’s Time εγκαινιάζει μια σχετική στήλη με τον τίτλο “Life Coaching”, προκειμένου να μοιραστούμε τη γνώση και να γίνουμε καλύτεροι σε όλους τους τομείς, να επιτύχουμε καλύτερη ζωή και να εκπαιδεύσουμε και τα παιδιά μας να το κάνουν αποτελεσματικότερα.

Για να γίνει η όλη διαδικασία πιο πλήρης, πέρα από την ανάγνωση της μόνιμης στήλης στο Broker’s Time, θα υπάρχει, για τα μέλη του ΣΕΜΑ, η δυνατότητα πρόσβασης και σε διαδικτυακό υλικό με πολύ χρήσιμα εργαλεία, όπως βιβλία, ομιλίες και τεχνολογία από ξένους αλλά και Έλληνες “Life Coachers” για την καλύτερη οργάνωση και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του χρόνου αλλά και τη βελτίωση των δεξιοτήτων.

*Άρθρο του κ. Μιχάλη Τζωρτζωρή που δημοσιεύτηκε στο Broker’s Time 51. Ο κ. Τζωρτζωρής είναι Μέλος του ΔΣ του ΣΕΜΑ & Διευθύνων Σύμβουλος της AMT Μεσίτες Ασφαλίσεων

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *