Skip to content

Γιατί η εκδήλωση της Δευτέρας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ασφάλισης είναι σημαντική

Η ΕΑΕΕ έγινε μέλος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για το περιβάλλον

Γράφει Χρ. Μωράκη

Από τότε που ξεκίνησε, το 1972, το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών είναι ο φορέας που θέτει την περιβαλλοντική ατζέντα παγκοσμίως. Όλες οι μεγάλες αποφάσεις για το περιβάλλον έχουν τη σφραγίδα του UNEP (United Nations Environment Program). Στόχος του είναι να εμπνεύσει, να ενημερώσει, να καθοδηγήσει και να διευκολύνει τα έθνη και τις κοινωνίες να βελτιώσουν σε κάθε επίπεδο την ποιότητα ζωής τους χωρίς να βλάψουν αυτή των μελλοντικών γενεών.

Στα πλαίσια αυτού του Προγράμματος, δημιουργήθηκε και η περίφημη «Χρηματοοικονομική Πρωτοβουλία» (Finance Initiative), στην ουσία ένα παγκόσμιο δίκτυο τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και επενδυτών  με στόχο την «Βιώσιμη Ανάπτυξη», δηλαδή όπως ειπώθηκε και παραπάνω, την πρόοδο της ανθρωπότητας με τρόπους που δεν βλάπτουν τον πλανήτη, ούτε διακινδυνεύουν την μελλοντική του επιβίωση!

Το Finance Initiative έχει περί τις 400 εταιρείες – μέλη που συνολικά εκπροσωπούν κεφάλαια της τάξης των 100$ τρις. Η ασφαλιστική βιομηχανία, κομμάτι, από το 2012,  αυτής της δράσης, θέσπισε, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, τις Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ασφάλιση (Principals for Sustainable InsurancePSI)

Οι Αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ασφάλιση είναι στην ουσία ένας χάρτης, μια στρατηγική υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις σημαίνει ανάπτυξη και δραστηριότητα που συμβάλλουν όχι μόνο στην οικονομική επιβίωση της εταιρείας, αλλά και στην επιβίωση της φύσης και της κοινωνίας. Η υπεύθυνη ασφαλιστική δραστηριότητα  είναι αυτή που πάντοτε ερευνά, αξιολογεί και διαχειρίζεται ευκαιρίες και κινδύνους που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, την κοινωνία, ακόμη και την διακυβέρνηση κάθε χώρας.

Την πρωτοβουλία του ΟΗΕ «Αρχές Βιώσιμης Ασφάλισης» έχουν υιοθετήσει 200 ασφαλιστικές εταιρείες και συναφή εποπτικά όργανα, ενώσεις, σωματεία, ακαδημαϊκά ιδρύματα, οργανισμοί και φορείς παγκοσμίως.

Πρόσφατα μέλος της παγκόσμιας αυτής παρέας έγινε και  η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κίνηση την οποία θα χαιρετίσει προσωπικά ο επικεφαλής και ένας από τους πρωτεργάτες του προγράμματος, Butch Bacani, στην σχετική ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιεί η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών μεθαύριο Δευτέρα 24/10 στην Τεχνόπολη 09.00-14.00.

Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση εξωστρέφειας και υπεύθυνης δραστηριότητας της ΕΑΕΕ, που πλέον θα αποτελεί ενεργό μέλος του ανώτατου οργάνου για την προστασία του περιβάλλοντος παγκοσμίως.

Στη συνάντηση της Δευτέρας θα συζητηθούν δράσεις με τις οποίες η ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία θα μπορέσει να συνεισφέρει στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας μας. Όπως για παράδειγμα, προωθώντας τη μειωμένη χρήση πλαστικών και λοιπών βλαβερών χημικών, υποστηρίζοντας την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, ενημερώνοντας για τρόπους προστασίας ενάντια στις φυσικές καταστροφές, υποστηρίζοντας την προστασία Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και πολλά άλλα.

Η ασφάλιση, είναι, στον πυρήνα της, ένας ανθρωπιστικός θεσμός. Αυτό που υποστηρίζει και προσπαθεί να διαδώσει, είναι η συμμετοχή κάθε μέλους της κοινωνίας στη συλλογική προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου όπως η υγεία, η περιουσία, η πρόσβαση σε φυσικό περιβάλλον.

Η συμμετοχή των ασφαλιστών στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ, και επιπλέον, η συμμετοχή της ΕΑΕΕ στην παγκόσμια αυτή ανθρωπιστική πρωτοβουλία, είναι όχι μόνο απόλυτα ταιριαστή αλλά και επιβεβλημένη.

Ειδικά στη χώρα μας, που η ιδιωτική ασφάλιση και οι εκπρόσωποί της, εταιρείες και διαμεσολαβητές, χαίρουν ακόμη και σήμερα μιας κάποιας επιφυλακτικότητας από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, δράσεις κοινής ωφελείας όπως δράσεις για την προστασία των δασών, δράσεις για την προστασία έναντι φυσικών καταστροφών και δράσεις για την προστασία της υγείας, είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσουν την εγχώρια ασφαλιστική αγορά να βρει τη θέση που της αξίζει ως, όχι απλά ως χρηματοοικονομικός αλλά και ως ανθρωπιστικός θεσμός.

Στην εκδήλωση της Δευτέρας θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, πρόεδρος της ειδικής επιστημονικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και Πρόεδρος της Επιτροπής του ERT (European Roundtable for Industry – ERT) για την Ενεργειακή Μετάβαση και Κλιματική Αλλαγή. Ακόμη, οι Φοίβη Κουντούρη, πρόεδρος της UN SDSN Global Climate Hub και ο Φίλιππος Αγγελής, Senior Policy Advisor, Corporate Reporting & Sustainable Finance της Insurance Europe.

Επίσης θα μιλήσει ο Renaud Guidee, πρόεδρος της Net-Zero Insurance Alliance. H Net-Zero Insurance Alliance (NZIA) του ΟΗΕ είναι μία ομάδα περισσότερων από 29 κορυφαίων ασφαλιστικών. Τα μέλη της ΝΖΙΑ έχουν δεσμευτεί να μεταφέρουν τα χαρτοφυλάκια ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών τους αναδόχων σε καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) έως το 2050, με μέγιστη άνοδο θερμοκρασίας 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το 2100, προκειμένου να συμβάλουν στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.

Ως διαχειριστές κινδύνων, ασφαλιστές και επενδυτές, ο ασφαλιστικός κλάδος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση σε μια παγκόσμια οικονομία net-zero. Η Συμμαχία θα υποστηρίξει επίσης και θα συμμετάσχει σε κυβερνητικές πολιτικές για μια, βασισμένη στην επιστήμη και κοινωνικά δίκαιη, μετάβαση των οικονομικών τομέων σε μηδενικές εκπομπές αερίου.

Δείτε πρόγραμμα & ομιλητές εδώ:

Οι 4 αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ασφάλιση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών – Χρηματοοικονομική Πρωτοβουλία (UNEP – FI) τις οποίες ασπάζονται οι ασφαλιστικοί εταίροι είναι:

1.    Ενσωμάτωση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ζητήματα διακυβέρνησης, σχετικά με την ασφαλιστική αγορά.

2.    Συνεργασία με πελάτες και συνεργάτες για να γίνουν γνωστά περιβαλλοντικά & κοινωνικά ζητήματα και ζητήματα διακυβέρνησης, να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι και να αναπτυχθούν λύσεις.

3.    Συνεργασία με κυβερνήσεις, νομοθέτες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για να προωθηθούν στην κοινωνία δράσεις για περιβαλλοντικά, κοινωνικά και ζητήματα διακυβέρνησης.

4.    Διασφάλιση της δέσμευσης και της αξιοπιστίας μέσω τακτικής δημοσιοποίησης της προόδου των άνω δράσεων. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *