Skip to content

Γιατί η ΕΕ περιορίζει τις προμήθειες και τι ακριβώς πρόκειται να γίνει:

Η πλήρης απαγόρευση σε τρία χρόνια θα ξαναμπεί στο τραπέζι

Να ενθαρρύνει τους ευρωπαίους μέσους καταναλωτές να επενδύουν περισσότερο σε ομόλογα και μετοχές και να μην κρατούν τα χρήματα τους στην τράπεζα θέλει η Κομισιόν. Τη διάθεση αυτή πυροδότησε έρευνα σύμφωνα με την οποία μόλις ένα 17% της περιουσίας των ευρωπαϊκών νοικοκυριών είναι τοποθετημένο σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ.

Έτσι η ΕΕ σχεδίασε ένα αρχικό πακέτο μέτρων το οποίο μεταξύ άλλων απαγορεύει σε τράπεζες και ασφαλιστικές να πληρώνουν προμήθεια για πωλήσεις από μεσίτες, που δεν υιοθετούν συμβουλευτικό ρόλο, απλώς μεσολαβούν για την πώληση συγκεκριμένου προϊόντος.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα περισσότερα επενδυτικά προϊόντα πωλούνται με προμήθεια όμως οι πελάτες δεν λαμβάνουν πάντοτε τις καλύτερες προσφορές ή δεν λαμβάνουν καμία προσφορά και απλώς ενθαρρύνονται προς ένα συγκεκριμένο προϊόν.

Η πρόθεση αυτή όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από όλη τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία της Ευρώπης οπότε και η Κομισιόν υποχώρησε κάπως, υποσχόμενη ότι θα ακολουθήσει τη μέθοδο της «σταδιακής προσέγγισης».

Η προμήθεια δηλαδή θα περιορίζεται αντί να απαγορευτεί τελείως και θα εξαρτάται από πιο αυστηρούς ελέγχους για το πόσο κατάλληλο είναι τελικά για τον αγοραστή το προϊόν το οποίο ο διαμεσολαβητής τον “συμβουλεύει” να αγοράσει.

Θα κρίνεται επίσης κατά πόσο τα προϊόντα είναι γενικότερα «value for money» σε σχέση με το κόστος και την ενδεχόμενη απόδοση.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν ορισμένα προϊόντα στην αγορά που παρέχουν ελάχιστη, έως καθόλου, value for money στον πελάτη λιανικής, ιδίως λόγω του υψηλού κόστους που έχουν», ανέφερε η Επιτροπή.

Η Επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΕ, Μέιρεντ Μακγίνες εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι η πλήρης απαγόρευση της προμήθειας θα βρεθεί εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων σε τρία χρόνια, όταν θα υπάρξει επανεξέταση για να διαπιστωθεί εάν η συμμετοχή του κόσμου στις αγορές επενδύσεων έχει αυξηθεί, εάν η σχέση ποιότητας/τιμής βελτιώθηκε και εάν μειώθηκε το κόστος.

Τα κράτη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το πακέτο με την πιθανότητα αλλαγών να μην είναι μικρή. Μάλιστα, το κύριο κεντροαριστερό κόμμα στο κοινοβούλιο δήλωσε ότι θα πιέσει για πλήρη απαγόρευση των πωλήσεων βάσει προμηθειών.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *