Skip to content

Γιατί αυξάνονται τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου

Τρεις παράγοντες καθορίζουν τις εξελίξεις στην ασφάλιση αυτοκινήτου: η οικονομία, η νομοθεσία και οι νέες τεχνολογίες.

Ο πληθωρισμός είναι βεβαίως ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για τις αυξήσεις, διότι επηρεάζει αυξητικά το κόστος των πάντων (νέων οχημάτων, ανταλλακτικών, επισκευών, αποζημιώσεων κοκ).

Τα στοιχεία από την αμερικανική αγορά είναι χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την American Property Casualty Insurance Association, στις ΗΠΑ το κόστος αποζημίωσης υλικών ζημιών σε τροχαία ατυχήματα αυξήθηκε κατά 50% από το 2018 έως το 2022. Την ίδια περίοδο, το μέσο κόστος αποζημίωσης για σωματικές βλάβες αυξήθηκε κατά 40%.

Η τοποθέτηση νέων τεχνολογιών στα νέα οχήματα καθιστά δυσκολότερη και πιο δαπανηρή την επισκευή τους. Ο αριθμός των εξαρτημάτων που φέρει ένα όχημα και η πολυπλοκότητα αυτών έχει πολλαπλασιαστεί. Έτσι κατά την επισκευή απαιτούνται  περισσότερα και ακριβότερα, λόγω νέων υλικών, ανταλλακτικά, περισσότερες ώρες εργασίας αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις. Επιπλέον, στα νέα οχήματα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν όλες οι βλάβες εκ των προτέρων, γεγονός που οδηγεί σε συμπληρωματικές αξιώσεις για πρόσθετες εργασίες. Τέλος, η υψηλή ζήτηση και η χαμηλή προσφορά ανταλλακτικών όπως τα τσιπ ημιαγωγών, έχουν αυξήσει τις τιμές των οχημάτων, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασφαλιστές αυτοκινήτων πληρώνουν περισσότερα για τις συνολικές αξιώσεις ζημιών.

Η αύξηση του κόστους των ιατρικών και νοσοκομειακών υπηρεσιών (ιατρικός πληθωρισμός) ανεβάζει πολύ και τις αποζημιώσεις για τροχαία με σωματική βλάβη και άρα και τα ασφάλιστρα.

Τα τροχαία που φτάνουν στα δικαστήρια επιλύονται με υψηλότερες αποζημιώσεις. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οργανισμό Current Award Trends in Personal Injury, το ύψος της αποζημίωσης για ένα μέτριο ατύχημα με σωματική βλάβη αυξήθηκε σχεδόν κατά 320% μεταξύ 2010 και 2022.

Μια πιο ζοφερή προοπτική για το κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου για το 2024 προβλέπει ότι οι ζημιές στα αυτοκίνητα από έντονα καιρικά φαινόμενα αναπόφευκτα θα αυξήσουν τις αξιώσεις και τα δικαστικά έξοδα, προκαλώντας αντίκτυπο στους ασφαλιστές.

Αύξηση των ανασφάλιστων οδηγών

Όσο ανεβαίνουν οι τιμές των ασφαλίστρων τόσο περισσότεροι οδηγοί μένουν ανασφάλιστοι. Στις ΗΠΑ ο αριθμός των νοικοκυριών που δεν έχουν ασφαλίσει το όχημα τους αυξάνεται.  Κάθε νοικοκυριό δηλώνει ότι έχει ένα τουλάχιστον ανασφάλιστο.  Σύμφωνα με την J.D. Power το πρώτο εξάμηνο του 2023 το ποσοστό αυξήθηκε κατά  5,7% από 5,2% το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Όμως, η άνοδος των ανασφάλιστων πλήττει τους ασφαλισμένους. Με περισσότερους ανασφάλιστους οδηγούς στο δρόμο, η αγορά κάλυψης ανασφάλιστων αυτοκινητιστών γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητη, ανεβάζοντας επίσης το κόστος του ασφαλίστρου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *