Skip to content

Γιάννης Καντώρος: Ο CEO της νέας εποχής είναι περισσότερο ένας Coach

Οικονομικά Αποτελέσματα 2020 – Interamerican

  • Επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων: 28 εκ ευρώ
  • Solvency Ratio: Ζωή 133% – Βοήθειας 170% – Ζημιών 249%
  • Ασφάλιστρα: 372 εκ ευρώ
  • Γενικές: 215 εκ ευρώ
  • Υγείας:110 εκ ευρώ
  • Ζωής: 46 εκ ευρώ
  • Loss Ratio: Γενικές 46% – Υγείας 70%
  • Έξοδα: 57 εκ ευρώ
  • Μερίδιο αγοράς: 12,8%
  • Αποζημιώσεις 366 εκ ευρώ
  • Κανάλια Διανομής: 33% Agency – 33% Brokers – 33% Anytime και λοιπά Direct 

Γράφει: Χριστίνα Μωράκη

Tα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς που πέρασε παρουσίασε πριν απο λίγο η Interamerican σε ζωντανή διαδικτυακή εκδήλωση παρουσία του Διευθύνοντος Συμβουλου Γιάννη Καντώρου και της Δοικητικής Ομάδας της εταιρείας οι οποίοι απάντησαν και σε ερωτήσεις κοινού και δημοσιογράφων. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, σε μια ζωντανή συζήτηση με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα ο CEO της εταιρείας περιέγραψε τη νέα, καινοτομική δομή του οργανισμού.

Η παραδοσιακή εταιρική οργάνωση με βάση την κλασσική ιεραρχία διευθύνσεων, το πενθήμερο και το οκτάωρο 9-5 δεν ταιριάζει στην σημερινή ψηφιακή εποχή όπου ο χρόνος επικοινωνίας, ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Οι απαιτήσεις των πελατών έχουν αλλάξει ριζικά με αποτέλεσμα ό,τι θέλουν να το θέλουν “χτες” είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καντώρος. Προκειμένου η Interamerican να μπορέσει να ανταποκριθεί στο νέο αυτό περιβάλλον αλλάζει ριζικά την δομή της υιοθετώντας ένα τολμηρό πρωτοποριακό μοντέλο λειτουργίας και εργασίας, πιο οριζόντιο και πιο απλό, που βασίζεται σε “ομάδες ευθύνης”, ικανές να ολοκληρώσουν τα project και τα καθήκοντά τους από το α ως το ω, και χωρίς πολλές έξωθεν εγκρίσεις.

Σκοπός είναι να αποφευχθεί η δυσκαμψία, η αργή απόκριση και η απώλεια χρόνου που δημιουργούσε η παραδοσιακή δομή μεταξύ των διαφορετικών διευθύνσεων της εταιρείας – συχνά αποτελούσαν πολλούς μικρούς, διαφορετικούς και κλειστούς, κόσμους και πολλά “χάνονταν στη μετάφραση” όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Για το λόγο αυτό “οι διευθύνσεις ανακατεύτηκαν” και κάθε ομάδα θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο κάθε διαφορετικής διεύθυνσης  – π.χ. μάρκετινγκ, οικονομικών, πωλήσεων, εκπαίδευσης κ.ο.κ.

Στην ουσία οι νέες αυτές ομάδες εργασίας βασίζονται σε μοχλούς που ανέκαθεν στήριζαν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα – στον κοινό σκοπό και στις σχέσεις των ανθρώπων – εργαζομένων μεταξύ τους. Η αλλαγή είναι τεχνική με σκοπό την ευελιξία, ώστε το έργο της εταιρείας να παράγεται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Οι ομάδες αυτές θα αποτελούνται από 8 έως μάξιμουμ 10 άτομα και η λειτουργία τους δοκιμάζεται από την Interamerican εδώ και περίπου δύο χρόνια με πολύ θετική ανταπόκριση από τους εργαζόμενους που με αυτό το νέο μοντέλο είδαν το ρόλο τους να αναβαθμίζεται.  

Αποτέλεσμα των άνω ήταν κάποιες διευθυντικές θέσεις να καταργηθούν ωστόσο αυτό έγινε μελετημένα ώστε οι εργαζόμενοι σε αυτές να μετακινηθούν σε νέα πόστα. Όπου αυτό δεν ήταν επιθυμητό ή εφικτό η εταιρεία είχε σχεδιάσει ένα ευνοϊκό πλάνο αποδέσμευσής τους.

Ποιός ο ρόλος του Διευθύνοντα Συμβούλου μέσα σε όλα αυτά;

Η διευκόλυνση, η κατεύθυνση, η παροχή πόρων, η ενθάρρυνση. Ο CEO της νέας εποχής είναι περισσότερο ένας coach παρά ο άνθρωπος που κατέχει όλη τη γνώση ή την απόλυτη αλήθεια. Αυτό δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της  Interamerican συμπληρώνοντας ότι στην ψηφιακή εποχή που ζούμε αυτός που έχει την καλύτερη γνώση είναι ο άνθρωπος της πρώτης γραμμής, αυτός που βρίσκεται καθημερινά δίπλα στον πελάτη και όχι αυτός που απέχει απο αυτήν.

Αυτό σημαίνει άλλωστε πραγματική αποδόμηση του παραδοσιακού μοντέλου, συνέχισε ο Γιάννης Καντώρος. Παλιά, είπε, πέντε άνθρωποι έπαιρναν το 80% των αποφάσεων όλης της εταιρείας, τώρα αυτές οι αποφάσεις θα παίρνονται από 1100 ανθρώπους, εννοώντας φυσικά όλο το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας. Αυτό είναι πιο δημοκρατικό, πιο δημιουργικό, πιο σύγχρονο, αλλά σίγουρα όχι πιο εύκολο, αφού κάθε εργαζόμενος πλέον δεν θα κάνει απλά “αυτό που του ζητάνε στο οχτάωρό του”, αλλά, θα πρέπει να αποφασίζει και να είναι υπόλογος των αποφάσεών του. Θα πρέπει δηλαδή να σκέφτεται ο ίδιος τις λύσεις κάτι που θα του παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία, μεγαλύτερη αυτονομία αλλά τελικά και μεγαλύτερη ικανοποίηση, όπως δείχνουν οι μετρήσεις της εταιρείας. 

Οι αποτυχίες, που σίγουρα είναι και εδώ μέρος της εξίσωσης, δεν θα πρέπει να μας φοβίζουν, είπε ο Γιάννης Καντώρος. Τις αποτυχίες τις θεωρούμε δεδομένες – αυτό που ζητάμε από τους ανθρώπους μας είναι να αποτυγχάνουν γρήγορα, να μαθαίνουν και να προχωρούν και φυσικά να μην κρύβουν οποιοδήποτε λάθος κάτω από το χαλάκι γιατί αυτό αργά ή γρήγορα θα έχει αντίκτυπο σοβαρό στην εταιρεία. Η εποχή μας απαιτεί συνεχή πειράματα, αλλεπάληλες δοκιμές και τότε, ένα είναι σίγουρο: Στους 99 αποτυχημένους τρόπους, ο 1 σίγουρα θα δουλέψει!

Η ασφαλιστική αγορά και η ελληνική οικονομία

Ο Γιάννης Καντώρος αναφέρθηκε και στα μεγάλα φλέγοντα ζητήματα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς όπως η ανάγκη υλοποίησης συμπράξεων με το δημόσιο (ΣΔΙΤ), στις συντάξεις, την υγεία και την κλιματική αλλαγή. Αν αυτές υλοποιηθούν η χώρα θα μπορέσει, με τη συμβολή της ασφαλιστικής βιομηχανίας, να επιλύσει μεγάλα άλυτα κεφάλαια όπως η χρεοκοπία του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος, ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ και η γήρανση του πληθυσμού αλλά και τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής σε μια εξαιρετικά σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τελευταία βιώνουμε μάλιστα και φυσικά φαινόμενα άγνωστα στο παρελθόν, όπως οι εκτεταμένες καταστροφικές πλημμύρες, ακριβώς ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Ζήτημα που θα επηρεάσει την εγχώρια λειτουργία της αγοράς είναι και η αναθεώρηση του Solvency II και η εφαρμογή των IFRS, δηλαδή των νέων λογιστικών προτύπων.

Απέναντι στις βασικές προκλήσεις της εποχής που είναι η οικονομική κρίση και η πανδημία η ελληνική αγορά παρέμεινε σχετικά αλώβητη, είπε, και μάλιστα σε θέση να παρέχει και σημαντική βοήθεια στην ανάκαμψη της χώρας, ούσα ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής με 17 δις ευρώ στο σύνολο, τα οποία θα μπορούσαν, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, να επενδυθούν στη χώρα μας.

O Γιάννης Καντώρος ολοκλήρωσε την ομιλία του σε θετικό τόνο δηλώνοντας πως η Ελλάδα, στην μετά την πανδημία εποχή, έχει, κατά κοινή ομολογία, μπει σε διάδρομο ισχυρής ανάπτυξης και “αυτά που έρχονται είναι σαφώς καλύτερα από όσα περάσαμε” από το 2009 μέχρι σήμερα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *