Skip to content

Αυτοκίνητα: μειώνονται τα ασφάλιστρα αλλά (ευτυχώς) πωλούνται περισσότερα οχήματα

Αυξήσεις τιμολογίων στην υγεία και αυξήσεις στις πωλήσεις αυτοκινήτων έφεραν την αύξηση  +3,4% στα ασφάλιστρα φέτος. Σταθερή αύξηση καταγράφουν τα συνταξιοδοτικά ενώ  μετά από μια σταθερά γόνιμη τριετία, πτώση καταγράφουν τα Unit Linked εφάπαξ καταβολής. Καλή εξέλιξη το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις ανεβάζουν τα νούμερα στις ασφαλίσεις πυρός.

του Νίκου Σακελλαρίου

Τιμολογιακές αυξήσεις σε συγκεκριμένες μεγάλες κατηγορίες ασφαλίσεων στις Γενικές Ασφαλίσεις (όπως είναι οι ασθένειες και οι επιχειρηματικές ασφαλίσεις) καθώς και αύξηση παραγωγής στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου λόγω αύξησης των πωλήσεων αυτοκινήτων  και άρα αύξησης των ασφαλιζόμενων οχημάτων, ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση κατά 3,4% της συνολικής παραγωγής εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στο α’ εξάμηνο 2018 έναντι του αντίστοιχου περυσινού (2017) διαστήματος. Το ενθαρρυντικό είναι ότι πρόκειται για μία συνεχόμενα ανοδική τάση για 6 εξάμηνα στη σειρά, γεγονός που προσδίδει ομαλότητα πλέον στην ασφαλιστική διαδικασία.

Ζωή: Σε πτώση τα Unit Linked – Σε άνοδο τα συνταξιοδοτικά

Στον κλάδο ζωής, το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου ήταν μεν πτωτικό σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά δεδομένα, ωστόσο έντονα ανοδική ήταν η περίοδος Μαΐου – Ιουνίου με τον Ιούνιο η αύξηση παραγωγής (ασφαλίσεις ζωής) να φτάνει στο  +9,9% καλύπτοντας τις απώλειες του τετραμήνου Ιανουαρίου-Απριλίου. Έτσι ο κλάδος Ασφαλίσεων ζωής στο τέλος εξαμήνου έκλεισε με άνοδο  +0,9% στα 943,563 εκατ. Ευρώ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε την σημαντική υποχώρηση ( -11,4%) της παραγωγής στα unit linked προϊόντα (ασφαλίσεις συνδεδεμένες με επενδύσεις) τα οποία τα τελευταία τρία χρόνια είχαν έντονη ώθηση κυρίως μέσω bancassurance και είχαν  υποστηρίξει σθεναρά τις παραγωγές αρκετών εταιρειών. Μια κόπωση των επενδυτών να αποθεματοποιούν σε μεγάλα κεφάλαια είναι ωστόσο αναμενόμενη ενώ και το πελατολόγιο των τραπεζών είναι πεπερασμένο.

Από την άλλη θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο κλάδος διαχείρισης συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων κατέγραψε μεγάλη άνοδο (+16,9% στα 126,181 εκατ. Ευρώ) για 4ο συνεχόμενο εξάμηνο, γεγονός που μπορεί να εκληφθεί και ως μελλοντική τάση για την ιδιωτική ασφάλιση ως δεύτερο πυλώνα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Υγεία: Αύξηση παραγωγής στον κλάδο υγείας

Ο κλάδος Γενικών Ασφαλίσεων κατέγραψε ουσιαστική αύξηση κατά +5,8% στα 1,041 δισ. Ευρώ που αποδίδεται και στις σημαντικές αυξήσεις παραγωγής που είχαν οι κλάδοι ασθένειας και ατυχημάτων κατά +16,4% και +11,2% αντίστοιχα.  Βεβαίως στις ασθένειες ένα κομμάτι της αυξημένης παραγωγής οφείλεται ούτως ή άλλως και στην ηλικιακή αύξηση του πελατολογίου η οποία συνεπάγεται αυτόματα, αυξήσεις τιμολογίου.  Αντίθετα, τα rates των ατυχημάτων (διαχωρίζονται ως “εξωτερικό βίαιο γεγονός που αλλάζει την κατάσταση της υγείας”) είναι στατιστικά τα ίδια την τελευταία 20ετία, άρα και ο δείκτης εξόδων παραμένει σταθερός. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο υγείας προέβησαν γενικότερα και σε αυξήσεις ασφαλίστρων (3% – 4%) κατά το α’ εξάμηνο.

Αύξηση νέων αυτοκινήτων

Οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων, καινούργιων και εισαγόμενων από το εξωτερικό, παρουσίασαν σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΑΑ (Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων) αύξηση +28,4% κατά τον Ιούνιο του 2018 σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017. Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018, η ποσοστιαία αύξηση ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη, κατά +28,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 και σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με την αύξηση που είχε καταγραφεί κατά τη σύγκριση του πρώτου εξαμήνου του 2017 με το πρώτο εξάμηνο του 2016 (+16,6%). Η αύξηση των νέων αυτοκινήτων ήταν ο βασικός λόγος που αντισταθμίστηκαν οι επιπτώσεις από τις μειώσεις ασφαλίστρων στο α’ τρίμηνο και ο κλάδος αστικής ευθύνης αυτοκινήτου έκλεισε με οριακή αύξηση +1,3% στα 380 εκατ. Ευρώ.

Θεαματική αύξηση στις ασφαλίσεις πυρός και φυσικών φαινομένων

Σε ό,τι αφορά τις Γενικές Ασφαλίσεις είναι εμφανέστατη η αύξηση της παραγωγής (+10,8%) στις ασφαλίσεις πυρός και στοιχείων της φύσης. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην άνοδο της παραγωγής ασφαλίστρων κατά πυρός από επιχειρηματικές μονάδες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *