Skip to content

Ασύμφορη κινδυνεύει να γίνει η κυβερνο-ασφάλιση

Οι αυξανόμενες κυβερνο-επιθέσεις με αντάλλαγμα εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα, καθιστούν όλο και πιο ασύμφορη την κυβερνοασφάλιση.  Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά:

Το 2020 οι σχετικές ζημίες που κατέγραψαν ασφαλιστικές (direct loss ratio) αυξήθηκαν κατά το απίστευτο ποσοστό του 73% σε σύγκριση με το 42% της προηγούμενης πενταετίας (2015–2019) –  σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Fitch Ratings. Την ίδια χρονιά, η μέση αποζημίωση έφτασε $359,000 από $145,000 το 2019. Το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα οι αποζημιώσεις αυξήθηκαν  στις ΗΠΑ κατά  35%. Ο αριθμός δε των εταιρειών που έπεσαν θύμα κυβερνοεπίθεσης, αυξήθηκε κατά 102%. Σε μεγάλες επιθέσεις, τα λύτρα που πληρώνονται είναι δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Τα ποσά που διακυβεύονται σε περιπτώσεις μεγάλων επιθέσεων είναι τόσο μεγάλα που οι περισσότερες εταιρείες κάνουν αποκλειστικό συμβόλαιο μόνο για κυβερνοεπίθεση, κάτι που μειώνει την κερδοφορία των ασφαλιστικών συγκριτικά με ασφαλιστήρια που η κυβερνο-κάλυψη πάει “πακέτο” με άλλες καλύψεις.
Έτσι τα ασφάλιστρα της κυβερνο-ασφάλισης αυξάνονται ραγδαία ωστόσο το ερώτημα είναι αν μακροπρόθεσμα θα μπορέσει αυτός ο κλάδος να γίνει ποτέ προσοδοφόρος δεδομένης της αύξησης των επιθέσεων και των κινδύνων. Κάποτε η θωράκιση των υπολογιστών από κακόβουλες επιθέσεις ήταν ένα “πρόβλημα του ΙΤ”. Τώρα έχει γίνει μια από τις σοβαρότερες απειλές για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. 

Τελευταία, στόχος επιθέσεων έχουν γίνει και ασφαλιστικά πρακτορεία και μεσιτικά γραφεία. Οι κυβερνο-εγκληματίες θέλουν να μάθουν για ποιο ποσό είναι ασφαλισμένα τα θύματά τους έτσι ώστε να ζητήσουν και να διαπραγματευθούν ανάλογα λύτρα. Και εδώ είναι που αρχίζει ένας φαύλος κύκλος: όταν αυξάνεται η απαίτηση για λύτρα, αυξάνεται και η απαίτηση για ασφαλιστική κάλυψη και όσο μεγαλύτερη κάλυψη έχουν οι εταιρείες, τόσο μεγαλύτερα λύτρα πληρώνουν μετά.  

Όμως δεν λείπουν και οι επιθέσεις αυτές καθαυτές σε ασφαλιστές. Πέρυσι, το 7ο μεγαλύτερο πρακτορείο κυβερνοασφάλισης στις ΗΠΑ έπεσε θύμα των χάκερ και πλήρωσε λύτρα 40 εκατομμυρίων δολαρίων – σύμφωνα με το Bloomberg.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *