Skip to content

Ασφαλιστικές εταιρείες: Nα προχωρήσουν τα ΣΔΙΤ για φυσικές καταστροφές

Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, τον Αύγουστο στην Εύβοια και το Σεπτέμβριο στη Δυτική Ελλάδα και Μακεδονία πρέπει να βάλουν άμεσα στην ατζέντα της κυβέρνησης το θέμα της συνεργασίας μέσω ΣΔΙΤ, Δημοσίου και Ασφαλιστικών προκειμένου οι αποζημιώσεις να είναι ολοκληρωτικές και άμεσες.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Τα ΣΔΙΤ για τις φυσικές καταστροφές ήταν μέσα στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης και μάλιστα, σε υψηλή θέση, αλλά το 2020 και ο κορωνοϊός ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς.

Πάνω από 50 εκατ. Ευρώ θα πληρώσει το Κράτος άμεσα ή έμμεσα για τις πρόσφατες θεομηνίες

Σύμφωνα με πληροφορίες του Underwriter, το Κράτος μέσω των αποζημιώσεών του στην περιοχή θα πληρώσει απευθείας πάνω από 30 εκατ. ευρώ (για κατοικίες, επαγγελματικές στέγες, οικοσκευές, υποδομές) στους δήμους που υπέστησαν ζημίες, ενώ έμμεσα με τις διευκολύνσεις που θα δώσει στους πλημμυροπαθείς θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να είχαν διαμοιραστεί μεταξύ Κράτους και ασφαλιστικών εάν υπήρχαν κοινά ασφαλιστικά σχήματα ή το κράτος λειτουργούσε ως αντασφαλιστής απέναντι στις ασφαλιστικές.

Προτάσεις χρηματοδότησης ΣΔΙΤ για φυσικές καταστροφές

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τα μοντέλα ΣΔΙΤ, αφορούν κυρίως τη δημιουργία ενός Ταμείου (“κουμπαρά”) ειδικό για τις ασφαλίσεις φυσικών καταστροφών. Το Ταμείο αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσα από ένα μικρό ποσοστό επί του ΕΝΦΙΑ ή ειδικά δημοτικά τέλη ή ακόμα και ένα πολύ μικρό ποσοστό από ποσοστά επί των προϊόντων. Τα κεφάλαια αυτά θα συγκεντρώνονται και θα επενδύονται όπως τα κεφάλαια των Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά θα χρησιμεύουν για να ασφαλίζονται οι φυσικές καταστροφές. Έτσι, ταυτόχρονα θα γίνεται μία συνετή και αποτελεσματική διαχείριση και θα ασφαλίζουν μέσω ασφαλιστικών εταιρειών.

Άλλη εναλλακτική λύση που χρησιμοποιείται σε βόρειες χώρες της Ε.Ε και στη Σκανδιναβία είναι να αναλάβουν οι δήμοι και οι περιφέρειες την ασφαλιστική συνεργασία με κοινοπραξίες ασφαλιστικών εταιρειών, έτσι ώστε να είναι άμεση και ακριβέστερη η αποζημίωση των πληγέντων, χωρίς την παρέμβαση της κρατικής διοίκησης. Το κράτος θα κληθεί να λειτουργήσει μόνο εάν οι αποζημιώσεις δεν θα επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Φροντίδα και ελαστικότητα για τους ασφαλισμένους των πληγέντων περιοχών

Η πρόσφατη ανακοίνωση του προέδρου της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου που καλούσε τις ασφαλιστικές να σταθούν δίπλα στους ασφαλισμένους τους, αφορούσε πέρα από το αυτονόητο (δηλαδή τις ταχύτατες αποζημιώσεις) και την ανεκτικότητα-ελαστικότητα των εταιρειών απέναντι στους ασφαλισμένους των περιοχών αυτών που ενδεχομένως να μην μπορούν άμεσα να πληρώσουν τα συμβόλαια (κάθε είδους) που λήγουν αυτές τις ημέρες. Οι ασφαλιστικές μπορούν να δώσουν μικρά χρονικά περιθώρια παράτασης των εισπράξεων χωρίς να θιγούν ούτε τα ταμειακά διαθέσιμά τους είτε να δημιουργηθούν θέματα με την εποπτική αρχή.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *