Skip to content

Ασφάλιση ακινήτων: Το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται φορολογικά κίνητρα

Στόχος να περάσει μετά τις εκλογές από την Βουλή

του Νίκου Σακελλαρίου

Tην επιλογή των φορολογικών κινήτρων- όπως είχε γράψει το Underwriter.gr προ εβδομάδων- προκρίνει η κυβέρνηση για την ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών και σύμφωνα με πληροφορίες θα προσπαθήσει να το περάσει στο επόμενο διάστημα πριν την λήξη της θητείας της κυβέρνησης. H βασική πρόταση είναι παροχή έκπτωσης της τάξης των 50 € επί του ΕΝΦΙΑ εφόσον ο ιδιοκτήτης ακινήτου συνάψει και καταθέσει στο taxisNET ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την κάλυψη της κατοικίας του έναντι των φυσικών καταστροφών.

Ουσιαστικά , ο υπουργός κ. Γεωργιάδης έχει αναλάβει σε συνεννόηση με την ΕΑΕΕ πρωτοβουλία για να περάσει κάποιο νομοσχέδιο που θα δίνει φορολογικά κίνητρα προς τους ασφαλισμένους και όχι να κάνει υποχρεωτική την ασφάλιση κατοικιών. Την πρόταση έχει επεξεργαστεί το υπουργείο οικονομικών (κ. Σκυλακάκης) προκειμένου να δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τα ανασφάλιστα ακίνητα. Όταν διαμορφωθεί η τελική πρόταση από το Υπουργείο Οικονομικών , θα πρέπει να περάσει από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και να ψηφιστεί από την νέα βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Γεωργιάδης είχε δεσμευτεί από το 2019 να περάσει κάποιο αντίστοιχο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική αγορά. Η πρώτη προσπάθεια του 2019, απορρίφθηκε ως ‘μη τεχνικά άρτια’ από τις ασφαλιστικές εταιρείες και μετά λόγω των συγκυριών (πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία και οικονομική κρίση) αδράνησε. Η ουσία είναι ότι και τα πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης αλλά και οι τεκμηριωμένες απόψεις από την Πολιτική Προστασία δείχνουν ότι οι προτάσεις των ασφαλιστικών είναι καλά τεκμηριωμένες.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *