Skip to content

Απαιτήσεις 43,5 εκατ. αφήνει το “κανόνι” της Olympic Insurance

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

[email protected]

Απαιτήσεις 12.000 ασφαλιστικών συμβολαίων, συνολικής αξίας 43,5 εκατ. ευρώ, αφήνει σε… εκκρεμότητα το «κανόνι» της Olympic Insurance, με την Κύπρο και τη Βουλγαρία να διαφωνούν για την κάλυψη των απαιτήσεων που δημιουργούν οι «σκιώδεις» δραστηριότητες των ιδιοκτητών της εταιρείας.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, η μεγαλύτερη «πληγή» καταγράφεται στην αγορά της Βουλγαρίας καθώς οι προς κάλυψη απαιτήσεις από ασφαλιστικά συμβόλαια φτάνουν στα 9.500 (συνολικής αξίας 28,5 δισ. ευρώ), ενώ στην Κύπρο οι απαιτήσεις από 2.500 συμβόλαια ανέρχονται στα 15 εκατ. ευρώ.

Μολονότι η Olympic Insurance διατηρεί την έδρα της στην Κύπρο, οι περισσότερες δραστηριότητες συγκεντρώνονταν στην αγορά της Βουλγαρίας, αντιπροσωπεύοντας το 9% της ασφαλιστικής αγοράς των συμβολαίων αστικής ευθύνης για ζημίες έναντι τρίτων.

Η υπόθεση περιπλέκεται περισσότερο, καθώς η εταιρεία που εξαγοράστηκε τον Ιούνιο του 2015, από την Hispakol S.A. του Λουξεμβούργου, είχε απασχολήσει την αρχή εποπτείας των αγορών στην Ισπανία (CNMV).

Μάλιστα, η CNMV είχε προειδοποιήσει τους επενδυτές της ονομαζόμενης ως New York Securities Bank (η οποία εδρεύει στα Νησιά Κομόρες και φέρεται ως μητρική της Olympic Insurance) πως δεν ανταποκρίνεται στις νομικές προδιαγραφές ώστε να παρέχει χρηματοοικονομικές και ειδικά ασφαλιστικές υπηρεσίες.

Μολονότι παρήλθε διάστημα επτά μηνών, η εποπτική αρχή της Κύπρου δεν έλαβε υπόψη της τη σχετική προειδοποίηση. Ως εκ τούτου, δόθηκε στον ιδιοκτήτη της New York Securities Bank το «πράσινο φως» για να εξαγοράσει όλες τις μετοχές της Olympic Insurance, αποκτώντας τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας τον Ιανουάριο του 2016.

 Πληγές made in Bulgari

Με τον κύκλο εργασιών της Olympic Insurance να εκτιμάται γύρω στα 25 εκατ. ευρώ, η εταιρεία κατέγραφε τετραπλάσιο κύκλο εργασιών στο υποκατάστημά της στη Βουλγαρία (περίπου 20 εκατ. ευρώ) απ’ ότι στην Κύπρο (5 εκατ. ευρώ).

Παρόλα αυτά, το υποκατάστημα της Olympic Insurance στη Σόφια, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2009, ήταν υπεύθυνο για τις ζημιές των τελευταίων χρόνων.

Σύμφωνα με την έκθεση οικονομικών καταστάσεων της Olympic για το 2016, η αύξηση των ζημιών κατά 1,82 εκατ. ευρώ οφειλόταν στην αύξηση των απαιτήσεων, οι οποίες συγκεντρώνονταν περισσότερο στη Βουλγαρία.

Ζήτημα… Φερεγγυότητας

Πάντως, ο κύριος λόγος για τον οποίο η Olympic Insurance τέθηκε σε καθεστώς επιτήρησης δεν ήταν οι ζημιές, αλλά η αδυναμία να αποδείξει στον εξωτερικό ανεξάρτητο ελεγκτή την κατοχή περιουσιακών στοιχείων που παρουσίασε στο πλαίσιο ικανοποίησης των νέων κριτηρίων για τη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών (Φερεγγυότητα II).

Συγκεκριμένα στην έκθεση του οίκου Baker Tilly επισημαίνεται ότι ήταν αδύνατο να συλλεχθούν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ιδιοκτησία επένδυσης σε θυγατρική της ιδιοκτήτριας εταιρείας της Olympic ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, η Baker Tilly δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει επένδυση ύψους 24,6 εκατ. ευρώ σε άλλη θυγατρική εταιρεία, ούτε την ύπαρξη εταιρικών ομολόγων της μητρικής Hispakol ύψους 22,8 εκατ. ευρώ και εισπράξιμα ποσά ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο έλεγχος στην Olympic κατέδειξε αδυναμία εντοπισμού μετρητών που είχε ισχυριστεί ότι είχε στην κατοχή της, αξίας 11,9 εκατ. ευρώ. Αδυνατώντας να διασταυρώσει τον «κύκλο του χρήματος» συνολικής αξίας 210 εκατ. ευρώ, η Baker Tilly επισημαίνει σε έκθεση της ότι δεν ήταν δυνατόν να υποβάλει εισηγήσεις για αναπροσαρμογές προκειμένου η Olympic να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Φερεγγυότητας ΙΙ.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *