Skip to content

Τεχνολογίες του μέλλοντος: θα καταργήσουν χιλιάδες επαγγέλματα

Η τεχνολογική επανάσταση καταφέρνει και δίνει ταχύτερες και ευκολότερες απαντήσεις σε μια σειρά από ποικίλα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Ωστόσο, δημιουργεί και έντονες ανησυχίες για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν ή χάνονται παγκοσμίως, καθώς σταδιακά ο παράγοντας «άνθρωπος» αντικαθίσταται πλέον από μια… «έξυπνη» μηχανή.

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
[email protected]

Οι δραματικές αλλαγές που σημειώνονται στον κόσμο της εργασίας, όπως τουλάχιστον τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, βρίσκονται στο επίκεντρο της «τεχνητής νοημοσύνης» που καταφέρνει πλέον και διεισδύει με εντυπωσιακούς ρυθμούς σε όλες σχεδόν τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις οι επερχόμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας θα είναι σαρωτικές, επιδρώντας στις παραδοσιακές βιομηχανικές δραστηριότητες και υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή, τα οφέλη παραμένουν σημαντικά, από την τεχνολογική επανάσταση, καθώς μειώνει σημαντικά τα κόστη σε μια σειρά από διάφορες υπηρεσίες.

Το αμερικάνικο portal techemergence.com που εξειδικεύεται σε θέματα αλληλεπίδρασης της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα των πολιτών, αναλύει τις επιπτώσεις που θα έχει η ανάπτυξη της στην ασφαλιστική αγορά. Όπως τονίζει, σε πρώτη φάση η είσοδος των αυτόνομων οχημάτων χωρίς οδηγό πρόκειται να συρρικνώσει τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 60% στα επόμενα 25 χρόνια. Τι σημαίνει αυτό;

Πρακτικά, γίνεται πλέον μη απαραίτητα αναγκαία η ιδιοκτησία – κατοχή αυτοκινήτων, με τις καθημερινές μεταφορές να αποτελούν το πεδίο δράσης για τα αυτόνομα οχήματα. Η τεχνολογική επανάσταση, αναπτύσσει τα ρομπότ, που αυξάνουν την παραγωγική βάση, αλλά και τις έξυπνες συσκευές που διευκολύνουν τις συναλλαγές. Η εξέλιξη αυτή θα αλληλοεπιδράσει (παραμένει ακόμα ασαφές το αθροιστικό αποτέλεσμα) και στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου, που σήμερα αποτελεί το 40% της συνολική ασφάλισης στην παγκόσμια αγορά. Μολονότι οι συζητήσεις των ειδικών επικεντρώνονται στο ύψος των ασφαλίστρων που πρέπει να εφαρμοστούν σε αυτή τη φάση, ανάλογα με το επίπεδο αυτόνομης πλοήγησης, ανακύπτουν και διάφορα ζητήματα, όπως ποιος θα είναι τελικά ο αριθμός των οχημάτων που θα βρίσκονται στους δρόμους.

Σύμφωνα με έρευνα του techemergence, η τεχνητή νοημοσύνη θα παρέχει εξατομικευμένα δεδομένα σε πλατφόρμες τιμολόγησης, επιτρέποντας στους… «ασφαλέστερους» οδηγούς να πληρώνουν λιγότερα για την ασφάλιση αυτοκινήτων (ασφάλιση βάσει χρήσης), ενώ στα άτομα που έχουν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, θα καταβάλουν χαμηλότερα κόμιστρα για την ασφάλιση υγείας τους.

Την ίδια στιγμή, οι διαδικτυακές διασυνδέσεις και οι εικονικοί διακανονιστές θα καταστήσουν ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές τις διαδικασίες διακανονισμού και εξόφλησης των απαιτήσεων μετά από ένα ατύχημα, μειώνοντας σαφώς και την πιθανότητα απάτης.

Φόβοι, ανησυχίες και εκπαίδευση

Τελικά, η τεχνητή νοημοσύνη που εισαγάγεται με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι παγίδα ή ευεργέτημα για τον άνθρωπο; Στο ερώτημα αυτό απάντησε πρόσφατα και ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Συνδικάτων (DGB) Ράινερ Χόφμαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk.

«Αποφασιστικής σημασίας είναι πώς θα προσθέσουμε το κοινωνικό πρόσημο σε όλες αυτές τις αλλαγές που βιώνουμε σήμερα στον κόσμο της εργασίας. Τα ρομπότ, διευκολύνουν την εργασία… Στις σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες του σήμερα πολλές δουλειές διεκπεραιώνονται από τα ρομπότ και αυτό συνέβαλε στο να γίνει η εργασία και πιο ανθρώπινη».

Πώς όμως η γιγάντωση του φαινομένου των ρομπότ θα επιφέρει και «αφανισμό» ολόκληρων επαγγελματικών κλάδων;

«Αντιλαμβάνομαι αυτές τις ανησυχίες. Είδαμε να καταργούνται θέσεις εργασίας και να αλλάζει ριζικά η μορφή επαγγελμάτων. Οι άνθρωποι ανησυχούν και συχνά ρωτούν πόσο ασφαλείς θα είναι στο μέλλον. Έχουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους επαγγελματικές προοπτικές ή απειλούνται από την ανεργία; Οι ανησυχίες αυτές πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη» όπως διαπιστώνει Ράινερ Χόφμαν, τονίζοντας πως «Οι τεχνολογικές εξελίξεις φέρνουν και νέα εργασία, νέες θέσεις εργασίας. Συχνά το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε πού δημιουργούνται αυτές. Ένα από τα κλειδιά που συμβάλουν στην επιτυχή διαμόρφωση αυτής της διαδικασίας είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση».

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Συνδικάτων θεωρεί σημαντικό το στοίχημα της «δια βίου μάθηση», καθώς «σήμερα γνωρίζουμε ότι άνθρωποι που έκαναν μια επαγγελματική εκπαίδευση, όλα αυτά που έμαθαν εκεί, δεν φτάνουν πλέον για όλο την επαγγελματική τους ζωή. Πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στη δια βίου μάθηση και εκπαίδευση. […] Τα σχολεία και οι επαγγελματικές μας σχολές δεν είναι σήμερα επαρκώς εξοπλισμένες για τις ψηφιακές προκλήσεις. Φάροι της δημοκρατίας μας πρέπει να είναι τα σχολεία και οι επαγγελματικές σχολές και όχι οι τράπεζες και οι ασφάλειες. Πρέπει να καταφέρουμε να αρέσει στους ανθρώπους η μετεκπαίδευση. Οι εργοδότες από πλευράς τους πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό δεν σημαίνει μεγαλύτερο κόστος, αλλά πως αντιθέτως συνιστά επένδυση στο μέλλον των ανθρώπων και των επιχειρήσεων τους».

Αλλαγή καριέρας

Το μέλλον της ανθρώπινης εργασίας με τη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης ή της ρομποτική μπορεί να αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν νέα απασχόληση. Η ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει η αυτοματοποίηση της εργασίας θα κρίνει και τις συνθήκες της αγοράς.

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η McKinsey σε 46 χώρες, διαπιστώθηκε ότι από το 3% έως το 14% των εργαζομένων ανά την υφήλιο θα πρέπει να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό έως το 2030. Πρόκειται για 75 εκατ. με 375 εκατ. άτομα από 2 δισ. εργαζομένους στον κόσμο θα αναγκαστούν να αλλάξουν επάγγελμα έως το 2030, λόγω της εξάπλωσης του αυτοματισμού.

Πάντως, ήδη το 60% των επαγγελμάτων επιδέχονται ακόμη και σήμερα αυτοματοποίηση στο 30% των δραστηριοτήτων τους, ενώ το ήμισυ όλων των εργασιών μπορεί να αυτοματοποιηθεί με την υιοθέτηση τεχνολογιών έως το 2030.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *