Skip to content

Έξαρση της πανδημίας στα ευρωπαϊκά κράτη φέρνει ξανά τηλεργασία στις ασφαλιστικές

Εξοικειωμένες πλέον οι ασφαλιστικές και η διαμεσολάβηση με την τηλεργασία

Του Νίκου Σακελλαρίου

H αλλαγή των συνθηκών στις ευρωπαϊκές οικονομίες οδηγεί τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αύξηση της εργασίας εξ’ αποστάσεως. Μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες του χρόνου, οι  ευρωπαϊκές ασφαλιστικές θα προχωρήσουν σταδιακά σε τηλεργασία σε ποσοστό πάνω από 70% λόγω έξαρσης της πανδημίας.

Στο 50-50 σήμερα οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές 

Σήμερα στην Ελλάδα, οι περισσότερες ασφαλιστικές είχαν επιστρέψει είτε στα επίπεδα του 50-50 ή στα επίπεδα του 70% εργαζόμενοι στις εταιρείες -30% εκτός τόπου εργασίας. Πληροφορίες του Underwriter δείχνουν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, οι περισσότερες ξένες εταιρείες στην Ελλάδα θα προχωρήσουν σε τηλεργασία σε ποσοστό 70% και 30% με εργαζόμενους στους χώρους εργασίας.

Εξοικειωμένες με την ψηφιακή τηλεργασία

Ωστόσο το πρόβλημα είναι μικρότερο σε σχέση με το 2020 καθώς οι περισσότερες (ή όλες) οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένες και εξοικειωμένες με τις νέες συνθήκες.  Όλες έχουν καταφέρει να εξοικειωθούν με τις συνθήκες της εξ’ αποστάσεως εργασίας και δεν πρόκειται να έχουν πρόβλημα για οποιοδήποτε διάστημα απαιτηθεί να αυξηθεί η τηλεργασία.  Επίσης και τα agencies έχουν δημιουργήσει άμεσες επικοινωνίες με τις έδρες των εταιρειών αλλά και τα ανεξάρτητα σχήματα διαμεσολάβησης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μπορούν να επικοινωνήσουν με τα κεντρικά των εταιρειών.  

Aνθεκτικές οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές στα stress tests του 2021

Τα αποτελέσματα των stress tests 2021 που διοργάνωσε η EIOPA ήταν ενθαρρυντικά και οδήγησαν τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή Olav Jones να δηλώσει ότι :

«Τα αποτελέσματα των ασκήσεων κατέδειξαν την εξαιρετική αντοχή και προσαρμοστικότητα της ασφαλιστικής βιομηχανίας  που πλέον μπορούν να αντέξουν τους κινδύνους που περιλαμβάνει το European Systemic Risk Board και συμβαίνουν μία φορά κάθε 1.000 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων στην Ευρωζώνη υπολογίστηκε το ενδεχόμενο να είναι χαμηλότερο του -1% για περίπου 20 χρόνια. Έγινε προβολή των συνθηκών ακόμη και για τα κρατικά ομόλογα που θεωρούνται ως ‘καταφύγια ασφαλείας’.

Επίσης οι ασκήσεις περιλάμβαναν και εκτιμήσεις ότι οι ασφαλιστικές είναι υποκείμενα της αύξησης του πληθωρισμού. Το γεγονός ότι όλες οι ασφαλιστικές που δοκιμάστηκαν κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες έδειξαν ικανότητα να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους , έδειξε την ικανότητα και την δυναμική της ασφαλιστικής αγοράς.»

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *