Skip to content

Έκρηξη ανάπτυξης στην Ελλάδα προβλέπουν ελληνικά και διεθνή μέσα

“Έκρηξη επενδύσεων και έκρηξη της ανάπτυξης” εκτιμά ότι θα συμβεί τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης.

Ο υπουργός αναφέρεται στα 30 δις ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να επενδυθούν σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Για να εκμεταλλευτεί μια επιχείρηση την επιχορήγηση από αυτή τη δεξαμενή χρημάτων θα πρέπει τα ίδια κεφάλαιά της να ανέρχονται στο 20% ενώ το επιπλέον 30% θα το προσφέρει τράπεζα ή οργανισμός επενδύσεων κεφαλαίων ως δάνειο. Το επιτόκιο θα είναι κοντά στο 0,2 – 0,3% περίπου, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν οι επιλέξιμες επενδύσεις. Πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου είναι οι διαδικασίες έγκρισης των επενδύσεων να τρέξουν αυτόματα, χωρίς καθυστερήσεις.

Είναι γεγονός πως η Ελλάδα αρχίζει και πάλι, μετά απο πολλά χρόνια να φιγουράρει ψηλά στις λίστες  των οργανισμών αξιολόγησης και επενδυτικών τραπεζών με τις πολλά υποσχόμενες οικονομίες του κόσμου. Οι προοπτικές ανάπτυξης του ΑΕΠ για την επόμενη διετία προβλέπονται ως οι υψηλότερες στην Ευρώπη και από τις υψηλότερες παγκοσμίως.

Αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν έχει τονιστεί αρκετά – λογικό, δεδομένων των εξελίξεων με την πανδημία. Ωστόσο είναι σημαντικό, ιδιαίτερα αν θυμηθούμε σε τι κατάσταση ήταν η χώρα μας λίγα χρόνια πριν, τι πρωτοσέλιδα “έγραφε” στα ΜΜΕ όλου του πλανήτη και τι εφιαλτικές στιγμές ζήσαμε με το κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls, το δημοψήφισμα, την απειλή της χρεωκοπίας, τα κουρέματα των συντάξεων και πολλά άλλα.

Αν αυτά τα 30 δις επενδυθούν με σοφία αλλά και με τόλμη και αν η μετάλλαξη Δέλτα δεν μας σαρώσει σε απρόβλεπτο βαθμό, η χώρα μας έχει λαμπρό μέλλον για τα παιδιά της αλλά και για εμάς. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα αναπτυχθεί με 3.8% in 2021 and 5.0% in 2022, ποσοστό υψηλότερο από τις προβλέψεις για το σύνολο της ευρωζώνης. 

Αυτό θυμίζει την περίοδο 1950-1970 που η Ελλάδα αναπτύχθηκε οικονομικά και κοινωνικά με τον γρηγορότερο ρυθμό στην υφήλιο, αφήνοντας όλες τις χώρες του κόσμου πίσω της εκτός απο μία, την Ιαπωνία. Εκείνους τους καιρούς η υφήλιος μιλούσε για το ελληνικό “οικονομικό θαύμα”.

Και βέβαια κάτι ανάλογο, αν όχι τόσο ακραία εντυπωσιακό συνέβη και από το 2000 επί Σημίτη που και πάλι η χώρα μας είχε ΑΕΠ άνω του μέσου όρου της ΕΕ, με υψηλότερο το 2003 στο 5.8% και το 2006 στο 5.7%.

Λίγα χρόνια μετά, το 2012, η Ελλάδα άρχισε να διαπραγματεύεται την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του πλανήτη…

Για να αστειευτούμε και λίγο, φαίνεται ότι αρέσουν τα άκρα και η περιπέτεια σε εμάς τους έλληνες – αλλιώς δεν εξηγούνται αυτές οι εναλλαγές μεταξύ κορυφής και…πάτου που έχουμε καταγράψει από την αρχή της ιστορίας μας ως έθνος.

Ωστόσο η αλήθεια είναι μία. Η χώρα μας, δεδομένου του πρόσφατου οικονομικού παρελθόντος και δεδομένης της παγκόσμιας πανδημίας, τα έχει πάει καλά, πολύ καλά. Αν καταφέρει ο πλανήτης να τιθασεύσει τη Δέλτα και αν δεν ακολουθήσει η έψιλον, η ζήτα κ.ο.κ., θα βιώσουμε πρόοδο και ευημερία και δημιουργικότητα. Οι κόποι όλων θα ανταμειφθούν και δεν θα καμφθούν από ανεξέλεγκτους παράγοντες όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να κάνει και ο καθένας μας αυτό που περνάει από το χέρι του – για παράδειγμα, να εμβολιαστεί!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *