Skip to content

Δέσμευση πρωθυπουργού: -10% στον ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα σπίτια

Πρόταση ήδη διατυπωμένη από την Διαμεσολάβηση το 2019

Xθες είχαμε την πρώτη δέσμευση διά στόματος πρωθυπουργού για παροχή φορολογικών κινήτρων που ενθαρρύνουν την ιδιωτική ασφάλιση – δέσμευση που θεωρούμε όλοι ότι θα γίνει επιτέλους πράξη αν βεβαίως παραμείνει η ίδια κυβέρνηση.

του Νίκου Σακελλαρίου

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συζήτησης για την οικονομία που πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται αυτό που το Underwriter.gr είχε γράψει προ 2 μηνών ότι προγραμματίζει η κυβέρνηση: Τη παροχή φορολογικών κινήτρων μέσω έκπτωσης 10% στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ σε όσους έχουν ασφάλιση κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών.

“Με ένα σημαντικό κίνητρο για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας να ασφαλίσουν τα σπίτια τους απέναντι στη φυσική καταστροφή”, σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Τα φορολογικά κίνητρα πρυτάνευσαν της λογικής της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης που θα εκλαμβάνονταν ως ένα επιπλέον βάρος στην περιουσία.

Η πρόταση αυτή έχει ήδη σχηματιστεί και με νομική μορφή από το κυβερνητικό επιτελείο της απελθούσας και θα είναι στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί κατόπιν νικηφόρων εκλογών.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνονται φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση περιουσίας. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η σύνδεση της ασφάλισης με τη μείωση φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ διατυπώθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της 1ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Διαμεσολαβητών που είχε οργανώσει το ΕΕΑ τον Μάιο του 2019. Στην ομιλία του (μαγνητοσκοπημένη, για όσους θέλουν να διαπιστώσουν του λόγου το αληθές, στο κανάλι του ΕΕΑ στο you tube), εκπρόσωπος των διαμεσολαβητών είχε τότε προτείνει να συνδεθούν τα φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ – που το 2019 ήταν και πολύ βαριά φορολογία σε σχέση με σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, η δέσμευση του πρωθυπουργού είναι πρώτα απ’ όλα πολιτική και η έμφαση δόθηκε και από τον ίδιο στη μείωση του φόρου.

Φυσικά η ασφαλιστική αγορά δέχθηκε θετικά την πρόταση σημειώνοντας ότι θα συνεισφέρει και στη αύξηση της ασφαλιστικής συνείδησης και βεβαίως και στην ασφαλιστική παραγωγή.

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση παραγωγής της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ αν κάνουν χρήση του μέτρου (εφ’ όσον βέβαια ψηφιστεί) 1 στα 5 σπίτια στην Ελλάδα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *