Skip to content

Κόστη Ελβετίας πληρώνουν στον κλάδο υγείας οι ασφαλιστικές και οι ασφαλισμένοι στην Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου

Την υπερβολική και ασύμμετρη επιβάρυνση των ελληνικών ασφαλιστικών από τις κλινικές επεσήμαναν όλοι οι ομιλητές κατά την διάρκεια του Συνεδρίου στην Ύδρα. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι η σύγκριση που έγινε ανάμεσα στα υψηλά κόστη που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα στις ιδιωτικές κλινικές σε σύγκριση με την Ελβετία.

Ναι , στην Ελβετία με το 4πλάσιο ΑΕΠ από την Ελλάδα οι ασφαλιστικές εταιρείες πληρώνουν τα ίδια κόστη νοσηλείας σε σχέση με τις ασφαλιστικές στην Ελλάδα. Επίσης , η μεταφορά των τιμολογιακών αυξήσεων στους ασφαλισμένους είναι πολύ υψηλότερη απ’ ότι στην πλούσια χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Και μόνο η σύγκριση αυτή (κόστους και αυξήσεων τιμολογίων) δείχνει πόσο παράλογα ακριβή γίνεται η ασφάλιση υγείας στην Ελλάδα ελλείψει ανταγωνισμού.

2,5 πάροχοι είναι η ιδιωτική υγεία στην Ελλάδα

Όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, το ιδιωτικό σύστημα υγείας λειτουργεί με 2,5 παρόχους. Αυτό διαμορφώνει συνθήκες ολιγοπωλίου και οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις και στα τιμολόγια προς τους ασφαλισμένους.

Η λύση για να σπάσει αυτή η ολιγοπωλιακή διάσταση είναι να ανοίξει και το Δημόσιο σύστημα υγείας (όπως έγινε πρόσφατα με τα απογευματινά χειρουργεία) προκειμένου αφ’ ενός να υπάρξουν συνέργειες με τις ασφαλιστικές που θα αναλάβουν κάποιο κόστος λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και αφ’ ετέρου να ‘σπάσει’ το πρεσάρισμα των ασφαλιστικών από τις ιδιωτικές κλινικές. Η συζήτηση είχε γίνει και στο παρελθόν και μάλιστα πριν από τα Μνημόνια. Ήταν το μακρινό 2010, όταν όλοι συζητούσαν να δοθούν κάποιες κλίνες στις ασφαλιστικές αλλά η κρίση το απέτρεψε αυτό.

Η δεύτερη επιλογή η οποία σαφώς και δεν θα επιβαρύνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι να χρηματοδοτήσουν οι ίδιες οι ασφαλιστικές (μέσω ενιαίου φορέα) τις κατασκευές πτερύγων μέσα στα Δημόσια Νοσοκομεία , στα οποία θα έχουν άμεση πρόσβαση οι ασθενείς του.

Η 3η λύση η οποία είχε προταθεί και παλαιότερα από στέλεχος της Επιτροπής της ΕΑΕΕ ήταν να αγοραστεί κάποια μικρή κλινική ή κλινικές οι οποίες είχαν μεγάλα χρέη προς το Δημόσιο ή δεν μπορούσαν να αντέξουν τα κόστη λειτουργίας.

Η λύση της μείωσης του ΦΠΑ

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται να ληφθεί άμεση απόφαση για το θέμα των τιμολογήσεων νοσηλείας ανάμεσα στην ιδιωτική υγεία και την ιδιωτική ασφάλιση. Μία κρατική βοήθεια είναι και η μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια , η οποία θα βοηθήσει να περιοριστούν οι αυξήσεις προς τους ασφαλισμένους. Θα λειτουργήσει δηλαδή ως μία έμμεση επιδότηση των ασφαλίστρων.

Αυτό συζητείται στο υπουργείο Οικονομίας και σύμφωνα με πληροφορίες εάν η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 9μηνο 2024 είναι θετική (δημιουργήσει νέα πλεονάσματα) μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ΦΠΑ και στα τιμολόγια και στα ασφαλιστήρια υγείας.

1 Comment

  1. Avatar

    Στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ η ΝΔ είχε πει πως αν αυτό γίνει, οι τιμές δεν θα πέσουν γιατί θα αυξήσει την τελική τιμή ο πωλητής. Για τις ασφαλιστικές δεν βλέπω να ασπάζεται όμως αυτή την παραμυθολογία… Η αλήθεια είναι ότι το κράτος στηρίζεται στην έμμεση φορολόγηση, αντί στην άμεση – ανάλογα δηλαδή με τα εισοδήματα του καθενός – όπως και το Σύνταγμα ορίζει. Παντού και για τα πάντα πλαστικό χρήμα και μετά ΜΟΝΟ άμεση φορολόγηση είναι η λύση. Αλλά μην πειράξουμε και τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους μας θα μου πείτε… Ούτε τους χορηγούς μας. Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ είναι πώς ορίζεται η ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΑ και πως ένα ευνομούμενο κράτος (λέμε τώρα…) δέχεται ο ίδιος πωλητής (κλινική) να πουλάει το ίδιο προϊόν με διαφορετική τιμή αν είναι στην μέση ασφαλιστική και με διαφορετική (πολύ μικρότερη) αν δεν είναι. Είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ παράδειγμα στην ιστορία της οικονομίας που η χονδρική αποδεικνύεται ακριβότερη κατά πολύ της λιανικής!!! Και δεν υπάρχει ένα σοβαρό κράτος να θέσει κανόνες στις κλινικές. Αλλά θα μου πείτε, οι κλινικές ανήκουν σε πολυεθνικές που κάνουν στην πραγματικότητα κουμάντο. Αφήστε που η μια από αυτές είναι η CVC. Όλα καλά το Σοφάκη Κυριάκο στα κεντρικά της CVC στο Λονδίνο; Τα χαιρετίσματά μας… 😉


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *