Skip to content

«Χύμα και τσουβαλάτα» τα είπε ο Δημ. Μαζαράκης για το συνταξιοδοτικό

Γράφει: Χριστίνα Μωράκη

Τουλάχιστον όσο «χύμα και τσουβαλάτα» επιτρέπει μια επίσημη και με πρεστίζ εκδήλωση, όπως είναι πάντα τα Συνέδρια του Economist, όπως ήταν και το τελευταίο, το πρώτο εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένο στην ιδιωτική ασφάλιση (σημεία των καιρών!), με κύριο χορηγό την Εθνική Ασφαλιστική*.

Το Συνέδριο δια μέσου των ομιλητών του, έθεσε ανοιχτά και επίσημα, για δεύτερη φορά μετά το πρόσφατο των Αναλογιστών το θέμα της θεσμικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση του συνταξιοδοτικού.

Την αρχή έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε πώς οι εισφορές ή τα κρατικά δάνεια δεν πρόκειται να σώσουν το συνταξιοδοτικό και πως η ιδιωτική ασφάλιση θα πρέπει να παίξει αυξημένο ρόλο, προκαλώντας εγκεφαλικά στην Κυβέρνηση και σωρεία σχετικών επικεφαλίδων στον Τύπο, την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Όμως εδώ, οφείλουμε να σταθούμε πρώτα απ’ όλα στα όσα είπε ο κύριος εκπρόσωπος της δικής μας αγοράς, της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης, δηλαδή ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Δημήτρης Μαζαράκης.

Δικαιώνοντας τη φήμη του ως ανθρώπου που δεν καταφεύγει σε «κούφια λόγια» ο Δημήτρης Μαζαράκης, αφού παρέθεσε τις αιτίες πίσω από το πρόβλημα (υπογεννητικότητα, αύξηση προσδόκιμου, μείωση μισθών, ανεργία, στρεβλώσεις και λανθασμένες εξ αρχής ρυθμίσεις, συνεχιζόμενη ύφεση και εισφοροδιαφυγή), παρέθεσε κάποια νούμερα που σκιαγραφούν ανελέητα την ελληνική πραγματικότητα:

Για να χρηματοδοτηθεί σήμερα η σύνταξη ενός ασφαλισμένου, απαιτούνται οι εισφορές 10 εργαζόμενων. Η αναλογία η οποία όμως υφίσταται, σε πραγματικά νούμερα, είναι 1,27 εργαζόμενοι για κάθε ασφαλισμένο.

Επιπλέον, το έλειμμα μεταξύ εισφορών και παροχών όπως τις ορίζει ο νόμος, είναι, σε σημερινές αξίες, 470 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πολλαπλάσιο του εθνικού χρέους!

Μόνο την περίοδο  2000 – 2015, σημείωσε ο Πρόεδρος,  το κράτος συνεισέφερε στα ασφαλιστικά ταμεία ένα ποσό στη περιοχή των 220 δισεκατομμυρίων, δηλαδή περίπου το 60% του δημόσιου χρέους της χώρας!!!

Τι κάνουμε εμείς για όλο αυτό; Επιμένουμε σε ένα αναχρονιστικό και διεθνώς καταδικασμένο μοντέλο, είπε. Ποιος θα μας πει επιτέλους την αλήθεια; 

(Διαβάστε εδώ και εδώ την αλήθεια για το Ασφαλιστικό)

Σημειώνοντας, λίγο παρακάτω, πώς  ο ορισμός της ηλιθιότητας είναι να συνεχίζεις κάνεις τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο κάθε μέρα και ωστόσο να περιμένεις κάτι να αλλάξει.

Το λάθος πρέπει να γίνει αποδεκτό, το πρόβλημα να τεθεί στη σωστή του βάση, ο διάλογος να πραγματοποιηθεί σε επίπεδο συναίνεσης και η ευθύνη, για οποιαδήποτε νέα επιλογή, πρέπει να είναι συλλογική, κατέληξε ο Δημήτρης Μαζαράκης, προτείνοντας, επί συγκεκριμένου, τη σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου ή Ανεξάρτητης Αρχής, καθήκον του οποίου θα είναι να παρακολουθεί, να μελετά και να προτείνει τις αναγκαίες προσαρμογές και αναθεωρήσεις του συστήματος.

Το οποίο αυτό Ταμείο, θα πρέπει να στηρίζεται και στους τρεις συνταξιοδοτικούς πυλώνες: στο κράτος, στα επαγγελματικά ταμεία και στα ιδιωτικά ατομικά προγράμματα.

Τα ΕΤΑ, που υποτίθεται ότι καθιερώθηκαν μέσω νόμου, σημείωσε, στην ουσία απέτυχαν στην πράξη γιατί η Πολιτεία απέκλεισε τη συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών και κατά συνέπεια την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους, παράγοντες που θα μπορούσαν να είχαν συνεισφέρει καταλυτικά στην υλοποίησή τους.

Η ΕΑΕΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην χαθεί και άλλος χρόνος, είπε ο Δ. Μαζαράκης και φυσικά, μετά από αυτή την πρώτη δυναμική δημόσια τοποθέτηση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η Συνέντευξη Τύπου του νέου Προεδρείου στο τέλος της εβδομάδας, στην οποία θα ανακοινωθούν οι πρωτοβουλίες  που ήδη έχει βάλει μπροστά η Ένωση και αφορούν όχι μόνο τους κλάδους Ζωής και Υγείας αλλά και τα ανασφάλιστα και τις αστικές ευθύνες εν γένει.

[box]Έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε τους πολίτες για τις εναλλακτικές επιλογές τους αλλά και για τις ατομικές ευθύνες τους. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε στη δημιουργία συνείδησης αποταμίευσης γιατί δεν μπορούμε πάντα να τα περιμένουμε όλα από το κράτος.

 Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα τους σε αυτές τις δύσκολες ώρες με ευαισθησία και κατανόηση των αναγκών τους.

Το ίδιο δίπλα θα σταθούμε σε όποια πολιτική ηγεσία έχει το ανάστημα να αναμετρηθεί με αυτές τις δύσκολες αποφάσεις. Γιατί είναι σίγουρο ότι εδώ που έχουμε φθάσει, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Υπάρχουν μόνο δύσκολες αποφάσεις. [/box]

Με τα παραπάνω, ολοκλήρωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης την ομιλία του.

Μείνετε συντονισμένοι. Η ιδιωτική ασφάλιση μπαίνει σιγά σιγά στην επικαιρότητα, όπως ποτέ ξανά στην ιστορία της!

*Το Συνέδριο είχε τίτλο: “Η μεταμόρφωση της Ελλάδος και ο ρόλος της Ασφαλιστιής Βιομηχανίας. Είναι ο ασφαλιστικός κλάδος ο φύλακας του μέλλοντός μας;” και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαρτίου στο Intercontinental.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *