Skip to content

Συμβόλαια εφάπαξ καταβολής: αυτά κάνουν τα νούμερα

Τα στοιχεία του πρώτου διμήνου αντανακλούν την γενικότερη στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας και προβληματίζουν εταιρείες και διαμεσολαβούντες.

Πριν λίγες μέρες η Ένωση δημοσίευσε την συνολική παραγωγή ασφαλίστρων για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Η πρώτη ανάγνωση, η οποία δείχνει αύξηση παραγωγής 1,9% (κυρίως στον κλάδο ζωής) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, είναι και αυτή η οποία αναπαράχθηκε ευρέως.

Προσεκτικότερη ματιά στους πίνακες της Ένωσης ωστόσο, αποκαλύπτει άλλη πραγματικότητα.

Οι πίνακες δείχνουν  αύξηση 77,7% στις συνδεδεμένες με επενδύσεις ασφαλίσεις, οι οποίες φτάνουν τα  56,084,323 ευρώ. Από τους πίνακες όμως δεν μπορεί κανείς να διαπιστώσει κατά πόσο η αύξηση αυτή προέρχεται, μπορεί και κατά πλειοψηφία, από συμβόλαια εφάπαξ καταβολής. Τα συμβόλαια αυτά προέρχονται συχνά και από το bancassurance και γενικότερα από την επιθυμία που έχουν οι ιδιοκτήτες καταθετικών λογαριασμών να βρουν καλύτερους όρους και επιτόκια για τα κεφάλαιά τους (π.χ. απο επενδύσεις εξωτερικού).

Αν δει κανείς το αντίστοιχο δίμηνο πέρυσι (2016), σε σχέση με πρόπερσι (2015), διαπιστώνει μεγάλη μείωση πωλήσεων 46% στα ίδια προϊόντα. Τι δείχνει αυτό; Ότι πέρυσι οι πωλήσεις μειώθηκαν αναγκαστικά λόγω capital controls και φέτος αυξήθηκαν και πάλι γιατί οι περιορισμοί μειώθηκαν αισθητά! Ως εκ τούτου η φετινή αύξηση δεν μπορεί ακόμη να θεωρηθεί ως αύξηση “ασφαλιστικής” διείσδυσης.

Παράλληλα,, τόσο η μείωση παραγωγής στις λοιπές ασφαλίσεις ζωής όσο και η μείωση στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου (περίπου 6% και στις δύο περιπτώσεις), είναι στοιχεία που αξίζει κάποιος να “κρατήσει”, παρότι ένα δίμηνο προφανώς και δεν είναι καθοριστικό για την πορεία όλης της χρονιάς.

Θετική σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρα η αύξηση 12% στον κλάδο ασθένειας – όμως τα νούμερα εδώ δεν μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το σύνολο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Φαίνεται ότι το πρώτο δίμηνο της αγοράς αντανακλά την γενικότερη στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά και την ατμόσφαιρα “αναμονής”  που επιβάλλουν όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέματα που άπτονται της αξιολόγησης.

Δείτε εδώ τους σχετικούς πίνακες της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *