Skip to content

Εκθέσεις Φερεγγυότητας: χαμός εύκολων συμπερασμάτων

Οι εκθέσεις Φερεγγυότητας και Xρηματοοικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών εταιρειών που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά πριν από λίγες μέρες, όπως αρμόζει η Οδηγία Solvency II, έδωσαν, όπως ήταν φυσικό, αφορμή για ποικίλα δημοσιεύματα, φήμες και… απόψεις. Είναι δεδομένο ότι το νέο πλαίσιο λειτουργίας είναι και απαιτητικό και σύνθετο. Κατά συνέπεια ο τρόπος αντιμετώπισης των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, δηλαδή ο τρόπος ανάγνωσής τους αλλά και τα συμπεράσματα που εξάγονται, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Είναι φυσικό εταιρείες που θεωρούν ότι είναι σε υψηλό ποσοστό κεφαλαιοποιημένες, να θέλουν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα για εμπορικούς σκοπούς.

Είναι από την άλλη επίσης θεμιτό, εταιρείες οι οποίες έκριναν ότι χρειάζεται  – πάντα με τη συμφωνία του Επόπτη –  να χρησιμοποιήσουν την δυνατότητα των μεταβατικών μέτρων που προβλέπει η Οδηγία και άρα ο ελληνικός νόμος στα άρθρα του 274 & 275, να περιγράφουν ως νόμιμη και φυσιλογική τη συγκεκριμένη διαδικασία με σκοπό τον εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας τους.

Δεν χρειάζεται κανείς στην αγορά να υπονοεί κινδύνους για εταιρείες που κάνουν χρήση των μεταβατικών μέτρων, όταν προφανέστατα αυτή η διαδικασία γίνεται και χρησιμοποιείται, για απαιτούμενες διορθώσεις σε εταιρείες που κατά τα άλλα και οι μέτοχοί τους, και ο τρόπος λειτουργίας τους,  δεν εμπνέουν καμία ανησυχία.

Αυτό που σίγουρα είναι αναγκαίο όταν κάποιος συγκρίνει στοιχεία εταιρειών,  είναι πρώτον να συγκρίνει χωρίς να εξάγει αρνητικά συμπεράσματα από τη χρήση των μεταβατικών μέτρων και δεύτερον, να συγκρίνει και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία των συγκεκριμένων εκθέσεων, που είναι αναγκαία για να καταλήξει να έχει γνώμη.

Τέλος, θα ήταν σίγουρα χρήσιμο οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αλλά και οποιοσδήποτε συμμετέχει στη διανομή του ασφαλιστικού προϊόντος, να ξεφυλίσσουν τις συγκεκριμένες εκθέσεις, να προσπαθήσουν να αντιληφθούν τουλάχιστον τις βασικές έννοιες  – σίγουρα όλο αυτό απαιτεί ειδικές γνώσεις και περαιτέρω ανάλυση- ώστε να μπορέσουν ενδεχομένως να αντιληφθούν τη νέα πραγματικότητα και να ερμηνεύσουν τις αιτίες και πρακτικές εταιρειών έναντι στα παλαιά προγράμματα, αλλά και στο σχεδιασμό των νέων προγραμμάτων.

Επίσης θα ήταν χρήσιμο,  τα μεσαία στελέχη στον τομέα πωλήσεων των ασφαλιστικών, να προσεγγίζουν την συγκεκριμένη διαδικασία με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο, το οποίο ευτυχώς εντοπίζεται περιορισμένα, είτε της κινδυνολογίας, είτε της υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων της εκάστοτε εταιρείας την οποία εκπροσωπούν.

Και οι διθύραμβοι θέλουν προσοχή – μια εταιρεία που έχει πολύ υψηλά ποσοστά κάλυψης μπορεί ας πούμε να είναι και μια εταιρεία που δεν εξαντλεί τα περιθώριά της σε παροχές υπερ των ασφαλισμένων – όπως προσοχή θέλουν, όπως είπαμε, και οι επικρίσεις.

Όλα μπορούν να έχουν σύνθετες αναγνώσεις και σίγουρα απαιτείται εξειδικευμένη γνώση για να έχει κανείς εμπεριστατωμένη άποψη. Άρα ο τρόπος που η αγορά θα διαχειριστεί τις συγκεκριμένες πληροφορίες θέλει προσοχή, αν είναι να επιτευχθεί η φιλοσοφία και ο σκοπός της νομοθεσίας: η απόλυτη διασφάλιση του καταναλωτή -ασφαλισμένου απο ένα θεσμό που εκφράζει μακροχρόνιες υποσχέσεις και άρα αντιμετωπίζει κινδύνους και κατ’ επέκταση, η εδραίωση της αξιοπιστίας στη συνείδηση των ασφαλισμένων.

*Το Solvency II όπως είναι γνωστό αποτελείται απο τρεις βασικούς πυλώνες – ο Πυλώνας Ι αφορά τις ποσοτικές απαιτήσεις, δηλαδή κεφάλαια φερεγγυότητας, τεχνικές προβλέψεις, επενδύσεις και περιουσιακά στοιχεία, ο Πυλώνας ΙΙ ιδιωτικές απαιτήσεις και εποπτεία, δηλαδή εταιρική διακυβέρνηση, εποπτική διαδικασία και αξιολόγηση ιδίων κινδύνων και φερεγγυότητας, και ο Πυλώνας ΙΙΙ, τη διαφάνεια και τις απαιτήσεις για δημοσιοποίηση στοιχείων. Οι συγκεκριμένες εκθέσεις είναι κομμάτι του Πυλώνα ΙΙΙ, αφορούν την διαδικασία της διαφάνειας, για ενημέρωση ειδικών και κοινού, για το πώς πραγματικά η ασφαλιστική εταιρεία υποστηρίζει και τις ποσοτικές αλλά και τις ποιοτικές απαιτήσεις. Οι εκθέσεις δημοσιεύονται σύμφωνα με το νόμο 4364 ή αλλιώς, Solvency ΙΙ. Διαβάστε στο άρθρο Ιούνιος 2017: οι εταιρείες στο κόσκινο περισσότερα για το στόχο και το περιεχόμενο των Εκθέσεων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *