Skip to content

Τομές στην ασφαλιστική αγορά θα επιχειρήσει φέτος η Ένωση

Η γενιά των 500 ευρώ και τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα μπαίνουν στο στόχαστρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος το 2018 με νέα προγράμματα, ελκυστικά για όλους.

Λύσεις για το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτου, το μείζον ζήτημα τη Ασπίδος, περαιτέρω συνεργασία με τον ΟΠΕΜΕΔ και το Ενιαίο Μητρώο Διαμεσολαβητών γυρίζουν σύντομα «σελίδα» με θετικά αποτελέσματα για τον κλάδο.

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Καινοτομίες, αλλαγές, διορθώσεις και νέες προσεγγίσεις περιλαμβάνει το πλήρες και ανανεωμένο χαρτοφυλάκιο δράσεων που πρόκειται να υλοποιήσει στους επόμενους μήνες η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με την απόλυτη αρωγή των ασφαλιστικών εταιρειών του κλάδου. Οι διεργασίες στα ανώτερα κλιμάκια φέρουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα, έχοντας βάλει σε εφαρμογή το εκτεταμένο πλάνο δράσεων, που επιχειρεί να αλλάξει οριστικά την εικόνα και την προσέγγιση της ασφαλιστικής αγοράς στο σύνολο της.

Όπως αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή στην εκδήλωση «Ημέρα Ασφάλισης 2017» στο Ζάππειο ο Δημήτρης Μαζαράκης, πρόεδρος της ΕΑΕΕ, το σχέδιο επαναπροσέγγισης δομείται σε 4 βασικούς άξονες και σε γενικές γραμμές προβλέπει για την αγορά συμμόρφωση, νέες βάσεις, οριστικές λύσεις και μεγαλύτερη υπευθυνότητα στην λειτουργία της ως κοινωνικός εταίρος.

[box]«Πρέπει να αποδείξουμε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος καταλαβαίνει, συμπάσχει, στέκεται δίπλα στις ανησυχίες και στους φόβους των πολιτών, δίδοντας λύσεις που ανταποκρίνονται σε όλα τα εισοδήματα, από τα πιο χαμηλά στα υψηλότερα. Χρειάζεται να κερδίσουμε πρώτα μερίδιο στην καρδιά τους και μετά μερίδιο αγοράς» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, αναλύοντας τις 4 κατευθύνσεις ανάπτυξης, που δεν είχε σχηματοποιήσει η αγορά έως σήμερα:[/box]

1ον: Ζητούμενο του πρώτου άξονα είναι η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος που αφορούν σοβαρά ζητήματα για την λειτουργία της αγοράς.

[box]«Για να φύγουμε μπροστά πρέπει να κλείσουμε τις εκκρεμότητες μας με το παρελθόν και να κλείσουμε τα θέματα που μας πληγώνουν. Να χτίσουμε το μέλλον με αρτιότητα και γερά θεμέλια. Ήδη έχουμε προχωρήσει σημαντικά για την εξεύρεση μιας λύσης με το επικουρικό κεφάλαιο αυτοκινήτου και θα πρέπει ταυτόχρονα να επιδιώξουμε να βρούμε σύντομα μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση για το θέμα της Ασπίδος» όπως τονίζει.[/box]

2ον: Επανάκτηση της επικοινωνίας με τους πολίτες με απλό και κατανοητό τρόπο προβλέπει ο δεύτερος άξονας δράσης προκειμένου να δομηθεί μια γνήσια σχέση, σε γερά και σταθερά θεμέλια.

[box]«Πώς θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους εάν δεν μιλάμε απλά, καθαρά και κατανοητά, ως ίσος προς ίσο;» διερωτάται ο κ. Δ. Μαζαράκης, προτείνοντας… «Να κάνουμε όλοι μια νέα αρχή, με περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη ειλικρίνεια, περισσότερη επικοινωνία και εξωστρέφεια. Ήδη και προς τον τομέα αυτό, όλες οι εταιρείες αλλά και η Ένωσή μας έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες. Η ΕΑΕΕ έχει προγραμματίσει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως την ανανέωση της ιστοσελίδας μας, την ανανέωση των κοινωνικών δικτύων και όλων των διαθέσιμων καναλιών επικοινωνίας, επιδιώκοντας στην στενότερη και συχνότερη ενημέρωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της κοινής γνώμης».[/box]

3ον: Στο πρόγραμμα δράσεων της ΕΑΕΕ, για το επόμενο διάστημα, επιδιώκεται η ανάκτηση της αξιοπιστίας της αγοράς με την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών που αφορά άμεσα τον κλάδο, όπως για παράδειγμα η δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Διαμεσολαβητών, με την υποστήριξη της Διαμεσολάβησης, την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, που έπρεπε πρακτικά να έχει υλοποιηθεί από το 2005.

[box]«Επιτέλους θα γίνει από 1ης Ιανουαρίου 2018, στο πλαίσιο των εταιρειών για αυτορρύθμιση της αγοράς μας. Ταυτόχρονα, θα καταρτιστεί δέσμη δεικτών που θα μετρούν τη μεταβολή του κόστους στα Νοσοκομειακά Προγράμματα. Πολλές φορές γνωρίζετε πως υπάρχει ζήτηση για αναπροσαρμογές των Νοσοκομειακών. Πρέπει να καταλάβουμε ότι εμείς διαχειριζόμαστε το κόστος, δεν το δημιουργούμε. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι ο δείκτης που πολλές φορές χρησιμοποιείται είναι ακατάλληλος. Θέλουμε τη διαφάνεια και θέλουμε να είμαστε δίπλα στον καταναλωτή» σύμφωνα με τον πρόεδρο.[/box]

4oν: Η προώθηση του θεσμού της διαμεσολάβησης για την επίλυση των διαφορών σε συνεργασία με τον ΟΠΕΜΕΔ (ώστε σε μικρότερο χρόνο και με χαμηλότερο κόστος να δίδονται λύσεις), η επέκταση του επιτυχημένου θεσμού «Φιλικός Διακανονισμός» και η συμφωνία με τις εταιρείες οδικής βοήθειας ελάχιστων κανόνων εξυπηρέτησης, αποτελούν άμεσα σχέδια δράσης όπως επισημάνθηκε.

[box]«Δεν φτάνει να είμαστε νοικοκύρηδες στις εταιρείες μας. Πρέπει να επιστρέψουμε αξία στην κοινωνία, εκεί που τη χρειάζεται περισσότερο» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Δ. Μαζαράκης, τονίζοντας την αξία της υπευθυνότητας ως κοινωνικοί εταίροι. «Σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα δράσεων που αφορούν: την πρόληψη στους τομείς των Τροχαίων Ατυχημάτων και Υγείας, στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, στη μείωση του Χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού, στη δημιουργία ασφαλιστικής και αποταμιευτικής συντήρησης και τέλος στην εκπαίδευση σε θέματα οικονομικής διαχείρισης και financial wellness, ιδιαίτερα για τους συμπολίτες μας με περιορισμένα εισοδήματα, ή για την γενιά των 500 ευρώ».[/box]

Ο κλάδος μπορεί να επιστρέψει στα νούμερα που είχε προ κρίσης, αλλά και να αγγίξει εκείνα που έχουν οι ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές, τόνισε ο Δημήτρης Μαζαράκης, επισημαίνοντας πως η ιδιωτική ασφάλιση είναι τομέας της οικονομίας που διατηρεί περίπου 13 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις, με περισσότερους από 25 χιλιάδες απασχολούμενους. Τα νούμερα αυτά μπορούν να πολλαπλασιαστούν, είπε, εφόσον η ασφαλιστική αγορά αναπτυχθεί περαιτέρω. Γεγονός που προϋποθέτει μεταξύ άλλων διάλογο και συνεργασία από την Πολιτεία. Η συνεργασία βοηθάει την ιδιωτική ασφάλιση, αλλά και ιδιωτική ασφάλιση με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *